L'Oréali kortsudevastane kreem rikkus naise näonaha

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
L'oreali vananemisvastased tooted rikkusid naise näonaha.
L'oreali vananemisvastased tooted rikkusid naise näonaha. Foto: loreal-paris.co.uk

Suurbritanniast pärit 66-aastasel Marlene Corrallil tekkis pärast kosmeetikagigandi L'Oréali kortsudevastase kreemi kasutamist tugev allergiline reaktsioon, millest arenes välja äge nahapõletik. Nüüd survestavad kosmeetikatootjaid arstid, kes nõuavad allergilisi reaktsioone põhjustava kemikaali (MI) «väljaviskamist» kosmeetikatoodetest.

Corrall ostis kolm L'Oréal Paris Revitalift Laser Renew vananemisvastast toodet, allergilise reaktsiooni sai ta peagi pärast L’oreal kortsudevastase kreemi («L'Oréal anti-wrinkle cream») kasutamist, vahendab Medical Daily.

«Kahe päeva jooksul, mil ma kreeme kasutasin, läks mu nägu paiste ja tekkisid valusad punased villid, mis levisid üle kogu näo,» sõnas Corrall. «Olin ehmunud, eriti seetõttu, et ma olen alati oma naha üle uhkust tundnud.»

66-aastane naine on kasutanud kortsudevastaseid kreeme juba üle 30 aasta ja kinnitas, et ta ei ole kunagi varem midagi sellist kogenud. Corralli sõnul vahetas ta tooteid iga paari kuu tagant ja töötas kõvasti selle nimel, et oma nahka tervena hoida.  

Pärast kuute kuud taastumist ja ravimite tarvitamist, kannatab naine nüüd ägeda dermatiidi all, samuti on tal punsunud põsesarnad. Dermatiit tekib mõne ärriti või allergeeni sattumisel nahka, haigus avaldub näiteks punetuse või villikestena.

Corrallil tekkis allergiline reaktsioon kosmeetikatoodetes leiduva kemikaali methylisothiazolinone (MI) tõttu, mis võibki põhjustada allergilisi reaktsioone ja nahapõletikku. Seda sisaldavad muuhulgas sageli niisutatud salvrätid, dušigeelid, deodorandid ja puhastid. «Uskumatu, et ettevõtted vaatamata sellele, mis mu nahaga juhtus, siiani seda kemikaali oma toodetes kasutavad,» imestas Corrall.

Nahaeksperdid tunnistavad, et viimastel aastatel on MI tõttu tekkinud allergilisi reaktsioone paljudel kosmeetikatoodete kasutajatel. Dermatoloogid usuvad, et seda ainet ei tohiks kindlasti kasutada toodetes, mida määritakse nahale, kuna see võib tekitada löövet, ville, näo pundumist ja ka silmade sügelemist.

Tooted, mis seda kemikaali sisaldavad, tekitavad kümnel protsendil kasutajatest allergilisi reaktsioone, ületades kordades kaheprotsendise standardi, mis kosmeetika puhul kehtib. Corralli ravinud dermatoloog Graham Johnston ütles, et MI kasutamine peaks olema keelatud või seda peaks toodetesse lisama vähem, nii nagu seda tehti mitmeid aastaid tagasi.

Corrall on praegu kosmeetikatoodete ostmisel  äärmiselt tähelepanelik. «Olen väga ettevaatlik. Püüan kindlaks teha, et tooted, mida ma kasutan, on naturaalsed,» lausus ta.

L'Oréali pressiesindaja on juhtunust teadlik ja sõnas, et ettevõte katab kõik Corralli ravikulud. Ta lisas, et tarbijate turvalisus on nende kõrgeim prioriteet ja kõik nende kosmeetikatooted ja toodete koostisosad vastavad Euroopa nõuetele.

Kui L'Oréal kasutab jätkuvalt MI-d, siis on paljud teised ettevõtted otsustanud selle kemikaali toodetest eemaldada. Näiteks Molton Brown on lubanud seda teha juba sel kuul. Samuti on tõotanud Johnson & Johnson, et ei lisa enam seda kemikaali Piz Buin päikesekreemidesse. Nivea, Clarins ja Sanctuary on teiste nimekate brändide seas, mis siiani seda koostisosa kasutavad. Need ettevõtted on nüüd arstide surve all, kes õhutavad kosmeetikatootjaid, et toodetest eemaldataks MI, mis põhjustab mitmeid halbu reaktsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles