Uuring: loodustooted võivad sisaldada kahjulikke koostisosi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodustoodets võib leiduda aineid, mida kasutaja oodata ei oska.
Loodustoodets võib leiduda aineid, mida kasutaja oodata ei oska. Foto: SCANPIX

Paljud inimesed usuvad looduslikesse tervisetoodetesse ja toidulisanditesse, kuigi nende kohta käiv regulatsioon on puudulik, nagu ka tõendid nende kasulikkuse kohta.

Hiljuti avalikustatud uuringust selgus, et 44 testitud taimsetest tootest ainult kaks sisaldasid välja lubatud aineid, olid ilma asendus-, lisa- ja täiteaineteta, vahendab Consumer Affairs BMC Medicine artiklit.

Kanada Guelphi ülikoolis uuriti 12 firma 44 toodet ning selgus, et ravimtaimetoodetest ligi 60 protsenti sisaldasid aineid, mida polnud etiketil märgitud. Asendusaineid oli kasutatud 32 protsendil juhtudest ning iga viies toode sisaldas täiteaineid nagu riis, sojauba ja nisujahu, mida polnud etiketil mainitud.

«Lisa- ja asendusained taimsetes toodetes kujutavad suurt riski kasutajate tervisele,» rääkis uuringu autor, professor Steven Newmaster. Ta selgitas, et mitmest tootest leiti toksilisi koostisosi, aineid, mis põhjustavad kõrvaltoimeid või mõjuvad halvasti, kui neid tarvitada koos teiste ravimitaimede, ravimite ja toidulisanditega.

Üks testitud toode oli lahtistava toimega naistepunakapslid. Need kapslid ei ole mõeldud pikaajaliseks kasutamiseks, kuna võivad põhjustada kroonilist kõhulahtisust ja maksakahjustusi.

Mitmed taimsed tooted sisaldasid taime Parthenium hysterophorus, mis võib põhjustada turset suus, suuhaavandeid ja iiveldust. Samuti võib see ravimitega reageerides kahjustada maksa.

Ühe hõlmikpuu toote koostises oli nn must pähkel (Endiandra globosa), mis võib põhjustada terviseprobleeme pähkliallergia all kannatajatele.

Samuti võivad allergikute jaoks olla ohtlikud tooted, mille etiketil pole mainitud, et need sisaldavad nisujahu, sojauba või riisi. «See on looduslike toodete puhul tavaline, et kasutatakse selliseid täiteaineid, mida siis segatakse toimeainetega. Ent tarbijal on õigus nõuda, et kõik koostisained oleksid koostisosade nimekirjas välja toodud,» rääkis Newmaster.

Newmasteri sõnul on ravimtaimed praegu kõige kiiremini kasvav segment Põhja-Ameerika alternatiivmeditsiini turul. Rohkem kui 1000 ettevõtet üle maailma toodavad ravimtaimedest tooteid ning selliste toodete käive on aastas 60 miljardit dollarit aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles