Mida sinu juuksed su tervise kohta reedavad?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuksed reedavad tervisehädad.
Juuksed reedavad tervisehädad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nii nagu küüned, annavad ka juuksed vihjeid meie terviseprobleemide kohta. Portaal Huffington Post nimetab märgid, mis viitavad sellele, et tervisega ei pruugi kõik hästi olla.

Kui sul on kord olnud paksud ja läikivad juuksed, mis on nüüd jõuetud, tuleb esmalt mõelda sellele, mida oled hiljuti oma juustega teinud. Kas oled palju kloorises vees ujumas käinud? Kas värvisid hiljuti oma juukseid? Need asjad teiste seas võivad muuta juuksed tuhmiks.

Ent jõuetud ja kuivad juuksed võivad olla ka märgiks, et sul on kilpnäärme alatalitlus, mis tähendab seda, et kilpnääre toodab hormoone vajalikust vähem ja selle tulemusel aeglustub ainevahetus. Samuti põhjustab kilpnäärme alatalitlus järsku kaalutõusu, seletamatut väsimust ja pidevat külmatunnet. Kui sa kahtled, et sul võib olla kilpnäärme alatalitlus, siis räägi sellest kindlasti oma arstile, kes seejärel kilpnäärme talitlust kontrollib.

Kõõm

Paljudel inimestel on kõõm, mida saab kergesti ravida kõõmavastase šampooniga, ent kui su peanahk hakkab ketendama või tekivad koguni peanahale koorikud, siis võib see olla märk, et sul on peanaha psoriaas, mis on autoimmuunne haigus. See tähendab, et kui sul on mõni teine autoimmuunne haigus, nagu näiteks sclerosis multiplex (SM) ehk hulgiskleroos või kroonilist soolepõletikku põhjustav haigus Crohni tõbi, siis võib psoriaas tekkida suurema tõenäosusega ja seega tuleb olla eriti tähelepanelik.

Keskmiselt kaotab inimene päevas umbes 100 juuksekarva. See on normaalne ja ei muuda juukseid oluliselt õhemaks. Ent kui su juuksed muutuvad märkimisväärselt õhemaks ehk need hakkavad peast välja langema salkudena, siis see on märk, et midagi on korrast ära.

Teinekord võib juuste väljalangemine olla seotud stressiga, mida on põhjustanud näiteks hiljutine lahutus või töökaotus. Teistel juhtudel võib aga juuste väljalangemine olla veel üheks märgiks, et sul on kilpnäärme alatalitlus või ka polütsüstiliste munasarjade sündroom (PCOS). See on hormonaalne häire, millele on iseloomulikud krooniline anovulatsioon ja viljatus, hirsutism, rasvumine ja polütsüstilised munasarjad. Veel on ka mitmeid ravimeid, näiteks antibeebipillid ja antidepressandid, mille krõvaltoimeks võib olla just juuste väljalangemine.

Proteiin

Juuste väljalangemine võib olla seotud mitmete asjadega, seega peaks kindlasti oma arstile rääkima kõikidest sümptomitest, mis kahtlust äratavad. Ja kui sa kahtlustad, et süüdlaseks võivad olla su ravimid, siis räägi arstiga alternatiivsetest võimalustest enne kui lõpetad üldse ravimite võtmise.

Tõsisele terviseprobleemile viitavad kuivad ja haprad juuksed, mis väga kergesti murduvad. Juuksed koosnevad suures osas proteiinidest ja kui sa ei pane oma toitumises rõhku proteiini sisaldavatele toitudele, siis suure tõenäosusega muutuvadki juuksed nõrgaks. See võib olla aga jällegi märk, et sul on probleeme kilpnäärmega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles