Tervishoiueksperdid hoiatavad ülemaailmse tripperiepideemia eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiueksperdid hoiatavad ülemaailmse gonorröa epideemia eest
Tervishoiueksperdid hoiatavad ülemaailmse gonorröa epideemia eest Foto: PhanterMedia/Scanpix

Maailma Terviseorganisatsiooni WHO eksperdid hoiatasid, et võib tekkida ülemaailmne ravimitele allumatu gonorröa ehk tripperiepideemia.

WHO spetsialisti Catherine Isoni sõnul on selle haiguse põhjustaja

Neisseria gonorrhoeae

ehk gonokokkibakter väga kohanemisvõimeline, kirjutab foxnews.com.

«Mitmed märgid näitavad, et gonorröa bakter ei allu enam praegu kasutusel olevatele ravimitele. Üsna varsti vajatakse selle haiguse ravimiseks uusi ja tugevama toimega ravimeid,» lausus Ison.

WHO ennustuste kohaselt võib sel aastal maailmas 15- kuni 49-aastaste hulgas ette tulla 340 miljonit uut suguhaigustesse haigestumise juhtumit.

Isoni sõnul juhivad suguhaiguste «edetabelit» süüfilis, gonorröa ja klamüüdia.

Kõige enam haigestutakse gonorröasse Lõuna- ja Kagu-Aasias ning Kesk-Aafrikas.

«Siiani saab gonorröad veel kasutusel olevate ravimitega ravida, kuid haigustekitaja on hakanud resistentseks muutuma. Temast on saamas niinimetatud superbakter,» selgitasid asjatundjad.

Teadlaste sõnul saadi esimesed andmed resistentseks muutunud gonorröa bakteri kohta Jaapanist. Samalaadset infot on saadud ka Hongkongist, Hiinast ja Austraaliast.

Isoni sõnul peaks gonorröad ravima kahe antibiootikumiga samaaegselt.

Gonorröa on üheks sagedasemaks seksuaalsel teel ülekantavaks haiguseks. Esmalt kahjustab see haigus limaskesti, kuid hiljem võib verega levida üle kogu organismi.

Haiguse põhjustajaks on Neisseria gonorrhoeae ehk gonokokk. Gonokokk elab kusiti, emakakaelakanali, pärasoole ja silma sidekesta kattekihis. Puberteedieelsetel tüdrukutel, rasedatel ja vanuritel võib paikneda ka tupes.

Nakatumine toimub ainult inimeselt inimesele ja ülekanne toimub limaskestade otsese kontaktiga, tavaliselt sugulise vahekorra ajal.

Bakterid läbivad limaskesta barjääri ja tekitavad põletikku, mis avaldub mädaeritusena. Vahetevahel tungib gonokokk verevooluni, põhjustades sepsist ehk veremürgitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles