Valu kirjeldavad sõnad võivad tekitada füüsilist valu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnad võivad tekitada füüsilist valu
Sõnad võivad tekitada füüsilist valu Foto: SCANPIX

Saksamaa Jena ülikooli uurijate kinnitusel võivad valu kirjeldavad sõnad füüsilist valu tekitada ja võimendada.

Hoiatused nagu, et «see võib natuke haiget teha» või «sa võid natuke valu tunda» ei pruugi mõjuda rahustavalt, vaid hoopis vastupidiselt, kirjutab Sciencedaily.com.

Uuring näitas, et valuga seotud sõnad käivitasid valuaistinguid töötleva ajuosa. Seda isegi siis, kui tegelikult valuaistingut olla ei pruukinud.

«Võimalik, et sõnade kuulmine aktiviseerib ajus niinimetatud valumaatriksi ja selle tõttu valutunne intensiivistub,» selgitas uurija Maria Richter.

Psühholoog Thomas Weiss leidis nii laste kui ka täiskasvanutega tehtud katsetes, et valuga seotud aju osa reageeris valu kirjeldavatele sõnadele.

Weissi arvates on selle puhul tegemist evolutsioonis tekkinud ellujäämismehhanismiga.  

 «Arvan, et juba süstla ettekujutamine võib meie ajus käivitada mälestuse eelmise süstitegemisega kaasnenud valust. Kuid ka sõnaline valu kirjeldus aktiveeris valuga seotud aju osad. Ajust kehasse saadetavad närviimpulsid võivad aga tegelikku valu tekitada,» selgitas teadlane.

Weiss uuris katsealuste aju magnetresonantstomograafia abil, kui katsealustele öeldi valuga seotud sõnu.

Lisaks valuga seotud sõnadele öeldi katsealustele ka teisi negatiivseid sõnu nagu «kohutav», «õudne» ja «hirmuäratav». Nende sõnade puhul ei olnud reaktsioon valusõnade reaktsiooniga sarnane, vaid erinev.

Teadlase arvates teevad arstid valesti kui paluvad patsientidel valu kirjeldada, sest kirjeldamine võib füüsilist valu võimendada.

«Avastasime, et ainuüksi valu kirjeldavad sõnad võivad valu tekitada või siis valutava koha valu võimendada,» lisas Weiss.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles