Uuring: vanemad ei oska lapsi pedofiilide eest kaitsta

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste seksuaalselt ära kasutajateks on kõige sagedamini sugulased ja tuttavad.
Laste seksuaalselt ära kasutajateks on kõige sagedamini sugulased ja tuttavad. Foto: SCANPIX
Värske uuring näitab, et vanemad hoitavad lapsi eelkõige võõraste kommionude eest, kuid tegelikult on laste pilastajateks enamasti sugulased või tuttavad täiskasvanud.

Seetõttu ei pruugi lapsed saada piisavalt infot selle kohta, milles seksuaalne ärakasutamine seisneb ja kuidas sellele reageerida, kirjutab Healthday.

«Vähemalt 85 protsenti laste ärakasutamise juhtudest panevad toime tuttavad või sugulased,» ütles uuringut juhtinud Esther Deblinger New Jersey ülikoolist, kes tegeleb laste vastu suunatud seksuaalvägivalla uurimisega.

«Aga enam kui 90 protsenti küsitlusele vastanud vanematest ütles oma lastele seksuaalsest ärakasutamisest rääkides, et suurimaks ohuks on võõrad inimesed,» jätkas ta.

«Üle kolmandiku vanematest ei maininud lapsele tuttavaid täiskasvanuid ja üle 55 protsendi ei maininud potentsiaalsete ärakasutajatena sugulasi. Need on põhimõtteliselt samad vead, mida lapsevanemad 25 aasta eest tegid,» rääkis Deblinger.

Küsitlusele vastasid 289 USA lapsevanemat ja hooldajat, kes kasvatasid algkooliealisi lapsi. Tulemusi 1984. ja 1992. aastal kogutud vastustega võrreldes leiti, et lapsevanemate hoiakud pole märkimisväärselt muutunud.

«Liigagi sageli usuvad vanemad, et nende lapsed on sellest aru saamiseks liiga väikesed või neil puudub risk seksuaalse ärakasutamise ohvriks langeda,» ütles Deblinger.

Ta lisas, et tegelikult näitab statistika, et iga viies inimene kogeb lapse- või noorukieas seksuaalset ärakasutamist. «Pilastajad toetuvad laste puudulikele teadmistele ja pööravad selle enda kasuks,» hoiatas Deblinger.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles