Surmalähedase kogemuse tekitab süsihappegaas

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud kliinilise surma seisundis olnud inimesed kirjeldavad hiljem nähtusi, mida nimetatakse surmalähedaseks kogemuseks.
Paljud kliinilise surma seisundis olnud inimesed kirjeldavad hiljem nähtusi, mida nimetatakse surmalähedaseks kogemuseks. Foto: SCANPIX

Paljud kliinilise surma seisundis olnud inimesed kirjeldavad hiljem nähtusi, mida nimetatakse surmalähedasteks kogemusteks. Nende hulka kuuluvad näiteks vilkuvad tuled ja rahulolu- ning rõõmutunne.


Neid siiani arusaamatuks jäänud nähtusi seletavad teadlased nüüd süsinikdioksiidi taseme tõusuga veres, vahendab

Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator

AFP-d.

Surmalähedastest kogemustest teatavad 11-23 protsenti infarkti üleelanuist, kelle süda lühikeseks ajaks seiskus. Siiani pigem müstiliste nähtuste hulka liigitatud surmalähedased kogemused on aga teadlaste sõnul üsna lihtsasti seletatavad.

Ajakirjas Critical Care avaldatud artiklis kirjeldavad sloveenia teadlased 52 südameinfarktijuhtu. Patsientide keskmine vanus oli 53 aastat, 42 neist olid mehed.

Surmalähedasi kogemusi tajuti üheteistkümnel juhul, kuid mingit seost patsientide vanuse, soo, haridustaseme, usklikkuse, võetud ravimite ja nägemuste tajumise vahel ei leitud.
Selle asemel avastati aga tugev seos surmalähedaste kogemuste tajumise ning vere kõrgenenud süsinikdioksiidi ning vähemal määral ka kaaliumi taseme vahel.

«Avastuse kinnitamiseks on vaja täiendavaid uuringuid,» ütles uuringut juhtinud Zalika Klemenc-Ketis Maribori ülikoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles