Uuring: paksu suguõe vaatamine halvendab naise enesetunnet

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste kinnitusel tunnevad naised paksuks minemise ees alateadlikku hirmu.
Teadlaste kinnitusel tunnevad naised paksuks minemise ees alateadlikku hirmu. Foto: SCANPIX

Värske uuring näitab, et isegi oma kehaga igati rahul olevad saledad naised tunnevad alateadlikku hirmu, et võivad paksuks minna.

Nimelt reageerib naiste aju ülekaaluliste suguõdede nägemisele negatiivselt, suurendades vaatajas kurbuse ja isegi enesevihkamise tunnet, kirjutab Daily Mail.

Siiani oli teada, et selline rekatsioon toimub söömishäiretega naiste ajus, kuid nüüd selgus, et sama kogevad ka täiesti terved naised, kel puudub tegelikult põhjus oma kaalu pärast muretsemiseks.

Meeste puhul midagi sellist ei täheldatud.

Uurijad oletavad, et põhjus peitub selles, et naised tunnevad oma välimuse suhtes tugevat survet, mistõttu isegi tervetel ja saledatel tekib paksuks minemise ees alateadlik hirm.

Uuring viidi läbi USA neuroteadlaste poolt ja selles osalesid inimesed, kes polnud omavahel tuttavad. Katsete käigus skaneeriti nende ajutegevust ja leiti, et ülekaalulist võõrast nähes aktiviseerus naistel ajupiirkond, mis tegeleb identiteedi ja enesereflektsiooniga.

Uuringu korraldanud neuroteadlane Mark Allen ütles, et osalejatel polnud kunagi söömishäireid olnud ja nad väitsid ka, et neile pole oluline oma välimust ilustandarditega vastavuses hoida. «Sisimas kardavad nad aga paksuks minna,» ütles Allen.

Teine uurija Diane Spangler ütles, et kuna naisi pommitatakse pidevalt piitspeenikeste modellide ja filmistaaride piltidega, usuvadki nad lõpuks, et ideealne kehakuju on kõhn.

«Paljud naised usuvad, et välimus ja kõhnus on nende juures väga olulised ning nende ajureaktsioonid peegeldavad seda. Minu arvates on see halb ja vale idee, mis suurendab söömis- ja meeleoluhäirete ohtu,» lõpetas ta.

Varasemad katsed toitumishäiretega naistega (näiteks anorektikute ja buliimikutega) on näidanud, et nende ajus vallandub paksu võõra silmamisel äärmiselt tugev kurbustunne ja enesevihkamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles