Kunstpankreas aitab diabeetikutel hoida veresuhkru taset normis

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bostoni ülikooli teadlased töötasid välja kunstpankrease, mis aitab kontrollida diabeedi tagajärjel tekkivaid muutusi hormoonide tasemes.
Bostoni ülikooli teadlased töötasid välja kunstpankrease, mis aitab kontrollida diabeedi tagajärjel tekkivaid muutusi hormoonide tasemes. Foto: SCANPIX

Bostoni ülikooli teadlased töötasid välja edukad katsetused läbinud kunstpankrease, mis aitab kontrollida diabeedi tagajärjel tekkivaid muutusi hormoonide tasemes.


Süsteem koosneb vere glükoositaseme monitorist ja insuliinipumbast, mis on ühendatud sülearvutiga. Arvutis on programmid, mis kontrollivad hormoonide glükagooni ja insuliini taset, vahendas

Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator

ajakirja Nature.

Insuliini andmisega esimest tüüpi diabeeti põdevale inimesele kaasneb alati veresuhkru taseme liiga madalale langemise oht. Süsteem aitab seda ohtu vältida, arvutades jooksvalt veresuhkru taset ning varustades organismi vajadusel nii veresuhkru taset tõstvate kui ka langetavate hormoonidega.

Bostoni ülikooli teadlane Edward Damiano, kes oli uurimuse üks autoritest ja kelle pojal arenes esimest tüüpi diabeet välja ühe aasta vanuselt, selgitas, miks mõlemad hormoonid on olulised: «Kõrgeid glükakooni tasemeid manustatakse kriisi korral inimestele, kelle veresuhkru tase on ohtlikult madal. Meie süsteem tasakaalustab aga ka mõõdukat langust veresuhkru tasemes, andes päeva jooksul glükagooni väikestes doosides, just nagu terve inimese enda organism seda teeb.»

Kunstpankreast katsetati 2007. aastal sigade peal ning hiljem ka ööpäevaringselt 11 esimest tüüpi diabeeti põdeva patsiendi peal, kes kõik tarbisid palju süsivesikuid sisaldavat toitu. Esialgsetes katsetes kontrollis seade kuue patsiendi veresuhkru taset edukalt, ülejäänud viis vajasid veresuhkru normi saamiseks lisaks ka apelsinimahla. Esimeste katsete järel viidi sisse parandused veresuhkru taset reguleerivasse tarkvarasse ning teine katse oli edukas juba kõigi patsientide puhul.

Tulevikus plaanitakse seade tööle panna väikese kaasaskantava kiibiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles