Ühekordsete meditsiiniseadmete taaskasutus ei pruugi olla turvaline

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal.
Süstal. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Komisjoni sõltumatu teaduskomitee avaldas täna arvamust, et ühekordselt kasutatavate meditsiiniseadmete, näiteks süstalde, nõelte, kateetrite ja hingamistorude taaskasutamine ei pruugi olla turvaline.

Probleem on selles, et ELi tasemel ei ole nende kasutust reguleeritud ja käitlemispraktika erinevates liikmesriikides varieerub. Mõnes riigis on ühekordsete meditsiiniseadmete taaskasutus lubatud, teised keelanud ning mõnes riigis puudub õiguslik baas selle küsimuse reguleerimiseks. 

Euroopa Komisjon palus teaduskomiteel hinnata, kas ühekordsete meditsiiniseadmete taaskasutus võiks kujutada endas ohtu inimeste tervisele. 

Kuigi kliiniline teave antud valdkonnas on puudulik, tõi teaduskomitee arvamus välja mitu ohutegurit, mis võivad inimeste tervist mõjutada. Peamisteks ohuteguriteks on ebapiisavast puhastamisest, desinfitseerimisest ja steriliseerimisest tekkida võiv saastumine, mis võib kaasa tuua toksilise reaktsiooni või nakatumise.

Desinfitseerimiseks kasutatavad kemikaalid võivad mõjutada seadme toimimist. Lisaks märgiti ohtudena taaskasutusse võetud seadmete leviku kehva jälgitavust ning kasutusjuhendite puudumist.  

Euroopa Komisjon esitab eeltoodud arvamusel põhineva raporti ühekordsete meditsiiniseadmete korduvkasutuse kohta Euroopa Parlamendile ja nõukogule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles