Enneaegseid lapsi ohustavad eluaegsed kopsuprobleemid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil enneaegne beebi Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku intensiivraviosakonnas.
Pildil enneaegne beebi Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku intensiivraviosakonnas. Foto: Ove Maidla

Briti teadlaste sõnul ohustavad erakordselt vara - 25. rasedusnädalal või varemgi - sündinud lapsi eluaegsed kopsuprobleemid, muu hulgas ka astma.


Nad leidsid, et väga enneaegselt sündinud lastel, kes olid elanud 11-aastaseks, oli ebanormaalne kopsutalitlus ning võrreldes õigel ajal ehk 39. või 40. rasedusnädalal sündinud lastega ohustas neid kaks korda suurema tõenäosusega astma diagnoos, kirjutab 

Reuters

.

«Paljud nendest lastest ei pruugi saada õiget ravi,» ütles uuringu juhtivautor Janet Stocks Londoni ülikooli kolledžist.

Stocks ja tema kolleegid kasutasid laiaulatusliku uurimuse andmeid, mis hõlmas kõiki 1995. aasta märtsist detsembrini Inglismaal ja Iirimaal hiljemalt 25. rasedusnädalal sündinud lapsi.

Laste tervist ja kopsutalitlust kontrolliti 2-, 6- ja 11-aastaselt. Samuti võrreldi uuritud lapsi teiste samast soost, samas vanuses ning sama etnilist päritolu lastega.

Enam kui poolel lastest olid kehvad spiromeetria tulemused. Spiromeetria on hingamisteede funktsionaalne uuring, mille käigus hinnatakse sisse- ja väljahingatava õhu mahtusid ja kiiruseid.

Neljast ühel oli astma. Samas märkis Stocks, et vanuse lisandudes kasvavad lapsed hingamisteede sümptomitest tasapisi välja, kuid hilisemas elus võivad need uuesti välja lüüa kroonilise obstruktiivse kopsuhaigusena.

Seetõttu tuleks tema sõnul enneaegseid lapsi kopsuhaiguste sümptomite suhtes jätkuvalt põhjalikult jälgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles