Stress muudab naised sotsiaalseks ning mehed seltsimatuks

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stress muudab mehi vähemsotsiaalseks.
Stress muudab mehi vähemsotsiaalseks. Foto: SCANPIX

Lõuna-California ülikoolis tehtud uuringust selgus, et mehed ja naised reageerivad stressile erinevalt nii psühholoogiliselt kui käitumises. Naisi muudab stress sotsiaalsemaks ning tähelepanelikumaks näoilmete suhtes, mehed aga muutuvad vähemsotsiaalseks.


Psühholoog Mara Matheri juhitud uuringus jagati mehed ja naised kahte gruppi. Esimese grupi liikmed pandi stressitekitavasse olukorda, kus nad pidid kolme minuti vältel hoidma üht kätt jääkülmas vees, mis põhjustas tunniks ajaks stressihormoonide taseme tõusu, kirjutas

Physorg

.

Teise grupi inimesed said oma kätt hoida meeldivalt soojas vees, mis stressihormoone ei vallandanud. Seejärel näidati neile pilte neutraalsete ja vihaste nägudega inimestest ning samaaegselt jälgiti ka osalejate ajutegevust.

Ajuuuringu pildid näitasid meeste ja naiste reaktsioonis selgeid erinevusi. Mather seletas, et kui stressis naised pigem püüavad teiste inimestega sidet leida ning nendega sõbrustada, siis mehed seda üldjuhul ei tee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles