Arsti jaoks pole tasulisel ja tasuta vastuvõtul vahet

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arsti vastuvõtu ootejärjekord. Pilt on illustratiivne.
Arsti vastuvõtu ootejärjekord. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Eriarstide sõnul ei ole neile oluline, kas haige on tasulisel või tasuta vastuvõtul. Samuti pole neile oluline ega isegi teada tasu, mis nad sellise vastuvõtu eest saavad.

Kliinikumi laste gastroenteroloog-õppejõud Tiina Rägo hakkas tasulisi vastuvõtte tegema pigem juhtkonna soovitusel, mitmed kolleegid on aga loobunud, kirjutab Meditsiiniuudised.  

«Kuna me teeme tasulist vastuvõttu tööaja sees, siis pole sel eriti tähtsust, on see tasuline või mitte. Pigem on see vastutulek patsientidele,» põhjendas ta. Kliinikumis makstakse sellise töö eest kord aastas lisatasu ja Rägol puudus ülevaade, mis ta sealt juurde teenib. Tasulist vastuvõttu on ta tegema jäänud pigem missioonist, et anda lapsevanematele võimalus kiiremini abi saada.

«Samas ega väga komplitseeritud haigustega patsiendid tavaliselt tasulisele vastuvõtule pöördu. Pigem on see neile, kes tahavad saada teise arsti arvamust või tahavad rutem oma probleemile lahendust saada,» rääkis Rägo. Kui tasulise vastuvõtu lapse seisund on tõsine, siis on alati võimalik korraldada talle edasine ravi ja uuringud haiglas.

Ida-Tallinna keskhaigla südamearst Rein Vahisalu rääkis, et tema arstina isegi ei tea enne hommikust nimekirja, kes on tasuline ja kes esmane: eristumine käib t- ja e-tähe kaudu.

«Minu jaoks pole vahet, mis kaudu inimene liigub,» jätkas ta. Tasuliste patsientide puhul on probleemiks lisauuringud. EKG selline patsient tavaliselt teeb oma raha eest, kuid kompuutri alla minekuks raha ei jätku. «Siis on tee tagasi perearstile, saatekirjaga ja kahekuulise ooteajaga uuesti minu juurde,» rääkis Vahisalu.

Küsimusele, kuidas arstile tasuliste teenuste eest makstakse, ei osanud ta vastata, sest ta pole selle vastu huvi tundnud. Juulis tõusis ITKs tasulise vastuvõtu hind, tema juurde on see nüüd 50 eurot. Vahisalu ei osanud prognoosida, kas hinnatõus midagi muudab, kuna tuli just puhkuselt ja üks kallima visiiditasuga inimene ongi vaid käinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles