Autismiühing tahab välja anda lapsevanematele mõeldud käsiraamatu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed võivad autismist ka välja kasvada.
Lapsed võivad autismist ka välja kasvada. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti Autismiühing ootab Swedbanki annetuskeskkonna kaudu toetust, et eesti keeles välja anda autismispektri häirega lapse kasvatajatele mõeldud käsiraamatut.

Colette de Bruini raamat «5 küsimust» aitab mõista autismispektri häirega laste käitumise erisusi ja põhjuseid ning annab konkreetseid näpunäiteid vanematele ja lapsega tegelevatele spetsialistidele, teatas ühing.

«Vanematel ja ka õpetajatel on väga raske aru saada, miks autismispektri häirega laps omal moel käitub, ning alati on vaja leida õige metoodika ja lähenemine, kuidas konkreetset last aidata. Sellest lähtudes oleme välja valinud Colette de Bruini praktilise kaasaegse lähenemisega raamatu, mis juhendab autismispektri häiretega laste vanemaid ja lastega tegelevaid spetsialiste nende igapäevatöös,» selgitas autismiühingu juht Marianne Kuzemtšenko, kes lisas, et autismispektri häiretega inimeste arv kasvab kogu maailmas väga kiiresti ning see on tinginud suure vajaduse selgitada põhimõisteid ja õpetada esmaseid toimetulekuoskusi. «Seetõttu ei ole nende laste mõistmine üksnes lähiringi küsimus, vaid on vajalik teadmine ka teistele ühiskonnaliikmetele,» lisas Kuzemtšenko.

Autismispektri häired on elukestev häire, mis mõjutab peamiselt kolme valdkonda: kõne ja keele arengut, kommunikatsiooni, sotsiaalseid suhteid. Autismispektri häired on tänaseni kindla ühese põhjuseta, väga laia varieeruvuse ja probleemistikuga. Autismispektri häire väljendumisvormid erinevad inimesiti suurel määral, sõltudes vanusest, võimetest, kogemusest ja kaasnevatest haigustest. Kuigi autismispektrihäireid ei saa ravida, on siiski võimalik sobilike sekkumis-ja õppeprogrammidega nende inimeste elukvaliteeti oluliselt parandada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles