Haiglad ja hooldekodud saavad lamavate patsientide evakueerimiseks lohistid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeteenistus Pärnu haiglas.
Päästeteenistus Pärnu haiglas. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

 155 Eesti haiglat ja hooldekodu lamavate patsientide kiireks evakueerimiseks kokku 9500 lohistit.

Lohistid jagatakse neile haiglatele ning üld- ja erihooldekodudele, kus tulekahju puhkemise tõenäosus on olemas ning tuleõnnetuse tagajärjed võivad olla väga rasked, teatas päästeamet. Päästelohistid on kallid ja ei ole seetõttu Eesti haiglates ja hooldekodudes siiani eriti laialt kasutuses. Samas on neist päästeameti teatel õnnetuse korral palju kasu lamavate patsientide hoonest välja transportimisel.

«Eestis on kokku üle 200 haigla ja hooldekodu hoone, kus toimub keskmiselt 18 tulekahju aastas. See arv ei ole suur, võrreldes näiteks eluhoonete tulekahjude arvuga (ligikaudu 2000 tulekahju aastas), kuid tulekahjuriski nende asutustes viib kõrgele võimalike tagajärgede raskus,» selgitas päästeameti tuleohutusjärelevalve ekspert Tagne Tähe. Ta lisas, et haiglates ja hooldekodudes viibib palju osalise liikumisvõimega inimesi, kes vajavad põlengu puhkedes personali abi. «Patsiente on palju, personali vähe ja seda just öösiti, kui tulekahju avastatakse tavapärasest hiljem,» kirjeldas Tähe.

Lohistite kasutamine patsientide evakueerimisel sai alguse 1998. aastal Rootsis. Lohisti paigutatakse statsionaarselt madratsi alla ning ohu korral on üks inimene võimeline sellega lamava patsiendi hoonest välja viima. Oluline on, et lohisti oleks voodis pidevalt ning neid peaks olema niipalju kui on abivajajaid.

Möödunud nädalal jõudsid Eestisse esimesed 2400 lohistit, kõik 9500 lohistit jaotatakse haiglatele ja hooldekodudele laiali tuleva aasta veebruari lõpuks. Asutused saavad lohistid Eesti ja Šveitsi koostöö tulemusena.

Eesti-Šveitsi koostööprogrammist on päästeameti ellu viidava projekti «Tuleohutuse suurendamine Eesti ööpäevaringses kasutuses olevates ravi- ja hoolekandeasutustes» kasutada 1 635 801 Šveitsi franki. Lisaks lohistite soetamisele võimaldab toetussumma Päästeametil kavandada ja ellu viia teisigi tuleohutust suurendavaid tegevusi,  näiteks tuleohutusalaste juhend- ja koolitusmaterjalide loomine, töötajate tuleohutusalane koolitamine ja riskide hindamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles