Perearstide selts: samaaegselt kahes riigis töötamine on lubatud

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ehkki terviseameti sõnul ei ole perearsti töötamine samal ajal Eestis ja Soomes lubatud, kinnitab Eesti Perearstide Selts, et see õigus on siiski olemas.

«Perearsti töötamine samal ajal Eestis ja Soomes ei ole lubatud ka siis, kui perearst on taganud arstiabi osutamise oma nimistus,» kinnitas eile Õhtulehe vahendusel terviseameti peremeditsiini osakonna juhataja Pille Saar.

Perearsti Soomes töötamine pole Saare sõnul lubatud, kuna nimistu pidamine on eriõigus, mis garanteerib nimistut pidavale perearstile iga-aastase stabiilse rahastamise. Tervishoiuteenuste korraldamise seaduses on Saare väitel kehtestatud vahetu ja isikliku teeninduse põhimõte perearsti ning tema nimistusse kuuluvate inimeste vahel, kus perearst on neile inimestele üldarstiabi kättesaadavuse garandiks.

Perearstide selts peab Pille Saare avaldust eksitavaks. «Tegemist on seaduse meelevaldse tõlgendamisega. Perearst peab tagama teenuse kättesaadavuse oma nimistu patsientidele (neli tundi päevas nii perearsti kui pereõe vastuvõtuna), kaasates vajadusel asendus- või abiarsti,» seisab seltsi koduleheküljel.

 Lähtudes sotsiaalministri määrusest «Perearsti ja temaga koos töötavate tervishoiutöötajate tööjuhend» peab olema perearstikeskus avatud kaheksa tundi tööpäeval.

«Eesti Perearstide Selts peab oluliseks, et patsiendid saaksid abi oma perearstikeskusest  ning säiliks perearstiabi kvaliteet ka siis, kui perearst on hõivatud muude kohustustega (koolitused, välismaal praktiseerimine).  Perearstil on sarnaselt teiste Eesti ja Euroopa Liidu kodanikega õigus töötada riigis, kus talle selleks sobivamaid tingimusi pakutakse,» kinnitas selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles