Andmekaitseseadus takistab vähi ennetamist

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tütarlaste vaktsineerimine emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse ehk HPV vastu on muutumas üha olulisemaks kõikjal maailmas.
Tütarlaste vaktsineerimine emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse ehk HPV vastu on muutumas üha olulisemaks kõikjal maailmas. Foto: Mihkel Maripuu

Isikuandmete kaitse seadus on praktiliselt hävitanud vähiregistri, mille tõttu on Eesti isegi mitmest Euroopa vähktõvega võitlemise projektist eemale jäetud, rääkis Tartu Ülikooli Kliinikumi radioloogiaosakonna juhataja Sulev Ulp.


Vastavalt plaanile pidi sotsiaalministeerium vähiregistri looma veel 2007. aastal, kuid doktor Ulp sõnas, et praeguseks sellest isegi enam ei räägita, vahendas

ERR Uudised

.

Ulp lisas, et registri puudumine seab ohtu profülaktilised uuringud ja kõik arstide jõupingutused haiguse ärahoidmise nimel.

Haigekassa kutsub naisi igal aastal uuringutele, kuid doktor Ulpi sõnul ei jõua kolmandik kutsetest õigete kontaktandmete puudumise tõttu adressaadini.

Näiteks emakakaela vähki põdevate naiste arv on mõne viimase aasta jooksul 10 protsendi võrra kasvanud vaatamata sellele, et emakakaela kasvajaid põhjustavate inimese papilloomiviiruste kõige ohtlikumate vormide vastane vaktsiin on kättesaadav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles