Terviseamet: Soomes töötamine võib perearsti siinsest nimistust ilma jätta

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Pille Saar.
Pildil on Pille Saar. Foto: Liis Treimann

Terviseamet kinnitab, et perearst ei tohi korraga Eestis ja Soomes töötada, isegi kui arstil on olemas asendaja. «Kas on näiteks koolipidajale aktsepteeritav olukord, kus õpetaja käib pidevalt mujal tööl ja ta on endale lõpmatuks ajaks asendaja määranud?» küsis Pille Saar terviseametist.

Perearstide seltsile oli üllatus, et terviseameti hinnangul ei tohi perearstid korraga kahes riigis töötada, kirjutab portaal Meditsiiniuudised. Arstid väitisid, et säärane info on eksitav.

«Mul ei ole muud lisada, kui et seadus on täitmiseks. Tervishoiuteenuste korraldamise seadus ütleb, millal perearsti võib pika- ja millal lühiajaliselt asendada. Seaduse seletuskirjas on väga selgelt öeldud, et terviseametil on teatud juhtudel õigus algatada nimistu äravõtmine,» kinnitas terviseameti peremeditsiini osakonna juhataja Pille Saar.

Ta tõi välja, et juhul, kui perearstide teenuse vahetu osutamise põhimõte jääb ebaselgeks, siis võib võtta näite mõnest muust valdkonnast. «Kas on näiteks koolipidajale aktsepteeritav olukord, kus õpetaja käib pidevalt mujal tööl ja ta on endale lõpmatuks ajaks asendaja määranud?» küsis Saar.

Alates 2013. aastast sätestatakse tema kinnitusel uudse nimistu äravõtmise alusena selguse huvides sõnaselgelt ka olukord, kus perearst ei täida perearsti tööjuhendis ettenähtud nõudeid tervishoiuteenuse kättesaadavuse ja järjepidevuse tagamisel.

Samuti täpsustatakse seadust selles, et nimistu äravõtmise aluseks on olukord, kus perearsti pikaajaline asendamine on kestnud pikemalt kui seaduses sätestatud maksimaalselt lubatav periood (kaks aastat koolituse korral või lapsehoolduspuhkuse lõpp). Samuti olukord, kus perearsti poolt üldarstiabi isiklik osutamine ei ole pikema perioodi jooksul tagatud (arvestades koosmõjus perearsti töötamise ja asendamise kestust, sagedust, regulaarsust, episoodilisust ja pidevust).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles