Igapäevane aspiriini tarvitamine toob kaasa uued ohud

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aspiriin.
Aspiriin. Foto: SCANPIX

Mitmed südamehaigustega kimpus olevad patsiendid võtavad igapäevaselt aspiriini, mis võib ekspertide sõnul mõnele rohkem halba kui head teha.

Osa inimesi tarvitab südame-vereringkonna haiguste raviks ning infarkti ja ajuinsuldi ennetamiseks iga päev aspiriini, kirjutab The Telegraph. Samuti on mõne uuringu põhjal väidetud, et igapäevane aspiriini tarvitamine vähendab ka riski haigestuda vähki.

Warwicki ülikooli teadlased on aga leidnud, et mõningatel juhtudel põhjustab igapäevane aspiriini söömine seedeelundkonna verejooksu ja hemorraagilist insulti.

Samas, 10- kuni 15-protsendine langus infarktide ja ajuinsultide arvus on juba 33 kuni 46 surma vähem 100 000 inimese kohta, kes ravimit võtavad.

Arvestada tuleb aga ka sellega, et igapäevane aspiriini tarvitamine on suurendanud 37 protsendi võrra juhtumite arvu, kus inimesel tekib seedeelundkonna verejooks. Samavõrra suurendab see hemorraagilise insuldi ohtu.

Warwicki ülikooli professor Aileen Clarke nentis, et aspiriini soovitamisega tuleb ettevaatlik olla, sest negatiivsed mõjud võivad positiivsed üle kaaluda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles