Prantsusmaa võib kehtestada energiajoogimaksu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajook Red Bull.
Energiajook Red Bull. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX

Neljapäeval, 24. oktoobril hääletas Prantsusmaa parlament energiajoogimaksu ehk «Red Bulli maksu» kehtestamise poolt. Mullu lükati sarnane ettepanek konstitutsiooninõukogus tagasi.

Ettepanek näeb ette energiajookide maksustamist ühe euroga iga liitri kohta, kirjutab The Local. Hinnangu järgi tarbitakse Prantsusmaal aastas 60 miljonit liitrit energiajooki, seega peaks iga aasta riigikassasse laekuma 60 miljonit eurot lisa.

Maks on osa suuremast meetmete paketist, mille eesmärk on sotsiaalkindlustussüsteemi tehtavate sissemaksete suurendamine, praegu haigutab seal 14,3 miljardi eurone auk.

Möödunud aastal tehti sarnane ettepanek, mille poolt parlament küll hääletas, kuid mis Prantsusmaa kõrgeimas juriidilises asutuses, konstitutsiooninõukogus tagasi lükati. Ettepanekut põhjendati toona sellega, et maks aitab võidelda noorte purjutamise vastu. Konstitutsiooninõukogu leidis, et tegemist on mittealkohoolse joogiga ning maksu kehtestamisel mittealkohoolsete jookide puhul ei ole ühtegi «objektiivset või ratsionaalset» põhjust.

Ent ettepanek, mille poolt saadikud eile hääletasid, on erinev mullusest, kuna maksu kehtestamisel püütakse vähendada energiajookide tarbimisega seotud terviseriske, mis kaasnevad ka siis, kui energiajooki tarvitatakse ilma alkoholita.

Brändid nagu Red Bull, Monster ja Dark Dog on küll Prantsusmaa supermarketites müügil, kuid need on juba pikka aega muret valmistanud rahvatervise spetsialistidele, kuna sisaldavad suures koguses kofeiini, suhkrut ja teisi aineid nagu näiteks tauriini.

Energiajooke tarbib ligi üheksa miljonit prantslast, veerand neist on noored vanuses 14-25. Paljud tarvitavad energiajooke baarides, klubides või kontserditel, kuid seda tehakse ka treeningutel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles