Vaid viis minutit roheluses aitab vaimu turgutada

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduses viibimine värskendab vaimu.
Looduses viibimine värskendab vaimu. Foto: SCANPIX

Inglismaal valminud värske uurimus näitas, et isegi viis minutit värskes õhus viibimist mõjub vaimsele tervisele turgutavalt.


Mitmed uuringud on kinnitanud, et aktiivne ajaveetmine looduses värskendab vaimu. Inimestel on kaasasündinud vajadus olla kontaktis loodusega, see aitab ajul igapäevasest stressist puhata, kirjutas

Livescience

.

Briti teadlased uurisid 1252 inimese andmeid kümnest varasemast uuringust, võttes arvesse nende õuetegevusi nagu jalutamine, aiapidamine, jalgrattasõit, paadisõit, ratsutamine ja talupidamine. Teadlased jõudsid järeldusele, et enesehinnangule mõjus kõige paremini viieminutine doos.

«Me suutsime esimest korda teaduslikus kirjanduses näidata, kui palju aega on vaja looduse positiivse mõju avaldumiseks vaimsele tervisele,» selgitas Essexi ülikooli uurija Jules Pretty.

Suurim oli mõju noorte ning vaimsete tervisehädadega inimeste puhul, kuigi väljas veedetud ajast said kasu kõigi vanuserühma ning sotsiaalsete gruppide inimesed.

«Me usume, et roheluses viibimisel on tohutu potentsiaal aidata nii üksikuid inimesi, ühiskonda kui ka tervisesüsteemi tervikuna, kui kõik inimesed püüaksid ennast ise looduses viibimisega tervendada,» möönis uuringu kaasautor Jo Barton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles