Genoomiuuring paljastab terviseriskid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DNA uurimine
DNA uurimine Foto: SCANPIX

DNA-analüüsid muutuvad üha odavamaks ning peagi avaneb ilmselt kõigil võimalus teada saada, millised terviseriskid teda keskmisest suurema tõenäosusega on ohustamas.


California professor lasi oma genoomi sekveneerida, et saada teada, millised terviseriskid teda varitsevad. Ajakirjas Lancet ilmunud analüüsi kohaselt on Stanfordi ülikoolis töötaval Stephen Quake'il keskmisest suurem risk surra ootamatu südamerikke või eesnäärmevähi tõttu, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

Reutersit.

Quake'i sõnul oli ta tulemuste teadasaamisest huvitatud, kuid sugugi kõik ei pruugi samamoodi mõelda.

Stanfordi ülikooli töörühm töötas välja ka tarkvara, mida kasutades määrasidki nad kindlaks Quake'i terviseriskid. 40-aastase valge mehena ohustas teda näiteks eesnäärmevähki haigestumine 16-protsendilise tõenäosusega.

Kui aga arvesse võeti ka tema geenid, siis praegu teadaolevate seoste põhjal tõstis programm eesnäärmevähi tekkeriski kahekümne kolmele protsendile.

Samas aga kukkus oluliselt tema tõenäosus haigestuda Alzheimeri tõppe. Kui keskmiselt ootab see haigus tervelt üheksat protsenti valgetest meestest, siis Quake'i geene arvestades satub tema Alzheimeri tõve küüsi 1,4-protsendilise tõenäosusega.

Quake'i genoomi sekveneerimine ja analüüsimine maksis 50 000 dollarit (umbes 600 000 krooni), kuid hinnad sedalaadi analüüsidele on kiirelt langemas. «Tuhandedollariline analüüs on peagi kohal,» ütles kardioloog Euan Ashley, kes juhtis Quake'i genoomi uurinud töörühma. «Meil kulus palju ekspertide töötunde, kuid peagi teevad selle töö arvutid,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles