Ekspert kummutab levinud toitumismüüte

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sidruniga vesi.
Sidruniga vesi. Foto: Panther Media/Scanpix

Tervise Arengu Instituudi (TAI) toitumisekspert Tagli Pitsi larutleb portaalis toitumine.ee toitumismüütide paikapidavuse üle, mis rahvasuus laialt levinud on.

Sidruniga sooja vee joomine hommikuti kiirendab seedimist ja aitab kaalu langetada.

Kui juua vett, siis võib hetkeks tunduda, et kõht on täis. Pikas perspektiivis sellest muidugi kaalu langetava «imerohuna» kasu ei ole. Normaalne ja mitmekesine toitumine ning liikumine on need, mis viivad kaalu alanemiseni.

Äädika lisamine juurviljadele/puuviljadele aitab hoida vöökoha saledana.

Ühtegi imerohtu ega imedieeti tegelikult olemas ei ole. Mõningad allikad (baseerudes peamiselt loomkatsetele) väidavad, et äädikas aitab kaasa nö rasvapõletusprotsessidele kehas. Äädikas võib veidi pärssida ka söögiisu. See kõik aga ei tähenda, et peaks jääma lootma ainult äädikale ning seda suurtes kogustes tarvitama hakkama.

Vürtsikas toit kiirendab seedimist ja aitab seeläbi kaalu langetada.
Vürtsika toidu söömine võib veidi ainevahetust mõjutada, suurendades termogeneesi, kuid mõju ei ole nii suur, et ainult vürtse lisades kaal mühinal langema hakkaks.

Mesi on tervislikum kui suhkur.
Ühegi toidu kohta ei saa tegelikult öelda, et ta oleks tervislik või ebatervislik. Maiustusi (sh suhkur ja mesi) tuleb igal juhul tarbida tagasihoidlikult. Mee ja suhkru vahe on selles, et suhkur koosneb praktiliselt sahharoosist, mesi aga peamiselt fruktoosist ja glükoosist ning lisaks sisaldab mesi kuni 20 protsenti vett ning vähesel määral ka mõningaid vitamiine ja mineraalaineid, mis suhkrus praktiliselt puuduvad.

Kapsal on palju kasulikke ained, mis aitavad rasva põletada.

Kapsas annab väga vähe toiduenergiat ning samas sisaldab seedimist soodustavaid kiudaineid. Lisaks leidub kapsas fütotoitaineid antotsüanidiine, mida omakorda seostatakse mõjuga insuliinile ja seeläbi veresuhkru tasemele. Samas ei tohiks kaalu langetamiseks hakata nosima ainult kapsast, vaid siiski toituma mitmekesiselt - organism vajab erinevaid aineid, mida ta ei saa vaid kapsast.

Viinamarjad sisaldavad palju suhkruid ja nende suures koguses söömine teeb paksuks.
Viinamarjad sisaldavad tõepoolest üsna palju nn looduslikke suhkruid. Aga ülekaal tekib ükspuha millise toidu liigsel söömisel ehk siis, kui toiduga saadakse enam energiat kui kulutatakse.

Õige aeg maiustamiseks on hommikuti, kuna keha tarvitab päeva jooksul energia ära.

Selle koha pealt on vastandlikke arvamusi, kuid siiski üldjuhul soovitatakse maiustada ning tärkliserikkaid toite (kartulid, makaronid) süüa pigem päeva esimeses pooles. Seda ennekõike seetõttu, et glükoos on nn kerge energia, mida organismil on hea kasutada, aga kui seda on liiga palju ja seda ära ei kulutata (õhtuti on inimesed tavaliselt väiksema aktiivsusega), siis läheb see ka väga kergesti keharasvaks. Liigsed kilod tekivad siis, kui toiduga saadakse rohkem energiat kui kulutatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles