Üksteise pildipanka mittepääsemise tõttu jooksutavad haiglad patsiente

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli Kliinikum kasutavad piltide arhiveerimiseks ja otsimiseks Eesti Tervishoiu Pildipank andmebaasi Web1000,ent näiteks Ida-Tallinna Keskhaigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla ja Medicum talletavad uuringuid oma haiglasisestes pildiarhiivides.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli Kliinikum kasutavad piltide arhiveerimiseks ja otsimiseks Eesti Tervishoiu Pildipank andmebaasi Web1000,ent näiteks Ida-Tallinna Keskhaigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla ja Medicum talletavad uuringuid oma haiglasisestes pildiarhiivides. Foto: Sille Annuk

Eriarsti konsultatsioonile suunatud patsienti tuleb jooksutada mööda linna või saata tagasi koju, sest neile tehtud radioloogilised uuringud pole tohtrile alati kättesaadavad.


Põhja-Eesti Regionaalhaigla neurokirurg Aadu Liivat võtab polikliinikus patsiente vastu teisipäeviti. Siis tuleb tal tavaliselt seista silmitsi ka probleemiga, kus inimene saabub vastuvõtule, aga talle tehtud radioloogiline uuring pole kättesaadav, kuigi haiged on plaaniliselt saadetud ja mitu kuud varem kirja pandud, kirjutas ajaleht

Meditsiiniuudised

.

Nii juhtus ka näiteks 23. aprillil: Liivati konsultatsioonile sõitis Kohtla-Järve kandist mees, kes oli alles hiljuti oma raha eest mammograafiabussis magnetuuringul käinud.

«Tema uuringut aga ei olnud saadetud Web1000-sse ega ka disketile võetud. Mina pidin ta hirmus kaugele tagasi saatma ja tema ei saanud aru, et mina ei saa seda pilti kuskilt võtta,» kirjeldas Liivat.

Arsti sõnul on pildi puudumisel järgmine võimalus saata patsient tagasi raviasutusse, kus tal röntgeniülesvõte tehti, ning lasta see haigel oma kulude ja kirjadega CD-le kirjutada. Sedasi on Liivatil tulnud patsiente jooksutada näiteks Lasnamäe Medicumi.

Kui Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli Kliinikum kasutavad piltide arhiveerimiseks ja otsimiseks Eesti Tervishoiu Pildipank andmebaasi Web1000, siis näiteks Ida-Tallinna Keskhaigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla ja Medicum talletavad uuringuid oma haiglasisestes pildiarhiivides.

Ühe uuringu üleslaadimine pildipanga tsentraalsesse arhiivi toob väljaspool süsteemi asuvale raviasutusele 15,25 krooni lisakulu.

Ida-Tallinna Keskhaigla saadab Web1000-sse kompuutertomograafia ning magnetresonantstomograafia uuringud. Radioloogiakeskuse juhataja Tõnis Loigomi sõnul lähevad röntgeniülesvõtted üles küsimise peale - iga pilti nad Web1000-sse ei dubleeri.

«Haiglatel on veel oma pildiarhiive ja see pole üldse halb, kuid nad peaksid saama üksteiselt pilte pärida. See on asja juures kõige olulisem, mitte see, et ühed teevad ja teised ei tee. Ega Web1000 ei saa olla monopoolne,» lausus Loigom.

Medicumi juhatuse liige Jaanus Vool ütles, et neil on samuti oma pildiarhiiv, aga nad saavad näiteks Ida-Tallinna Keskhaiglaga vastastikku radioloogilisi uuringuid vaadata. Et seda nii seadistada, oli vaja kahte telefonikõnet IT-osakonda.

«Ma arvan, et selleks kulus pool tundi,» lisas Vool, kelle sõnul Tartu Ülikooli Kliinikum ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla lihtsalt ei taha väljaspool tehtud pilte vaadata. See kivi lendab Eesti Tervishoiu Pildipanga aeda, kes on Vooli sõnul üritanud ka seaduse jõul Eestis ainuvalitsejaks saada.

«Raha teenitakse sellise asja pealt, mille pealt poleks vaja üldse teenida,» rääkis Vool. «Piltdiagnostiline uuring on haigusloo osa ja varem pole Eestis sellist kommet olnud, et kui haiguslugu või selle osa antakse patsiendile kaasa, siis peaks selle saatja käest veel raha küsima,» lisas ta. Seda enam, et nemad saadavad uuritud patsiendi ja koos temaga ka teenis¬tuse.

Ida-Viru Keskhaigla on probleemide ennetamiseks pannud oma kodulehele üles teate, et juhul kui patsiendil tuleb pöörduda eriarsti vastuvõtule Tartusse või Tallinnasse, siis peaks perearst tellima tavaliste radioloogiliste uuringupiltide edastamise Web1000-sse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles