Arstid ei soovi muuta peremeditsiini põhimõtteid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Ingerainen vastuvõttu tegemas.
Diana Ingerainen vastuvõttu tegemas. Foto: Liis Treimann

Eesti Perearstide Selts ei pea vajalikuks muuta peremeditsiini põhimõtteid, mis seltsi meelest toimivad hetkel hästi. Lähtuvalt haigekassa ja sotsiaalministeeriumi patsientide rahuloluküsimustikest on patsientide rahulolu perearstide ja -õdedega väga kõrge.

Eesti Perearstide Selts (EPS) selgitas kirjas terviseametile ja sotsiaalministeeriumile, et taunib terviseameti vastuolulisi avaldusi meedias, mis on külvanud ühiskonnas usaldamatust arstide ja patsientide vahel. Lähtuvalt haigekassa ja sotsiaalministeeriumi patsientide  rahuloluküsimustikest on patsientide rahulolu EPSi kinnitusel perearstide ja pereõdedega väga kõrge.

Seltsi kinnitusel ei pea tingimata perearst vastuvõtte tegema, kui on olemas asendaja. Nimistuga perearst võib töötada ka korraga nii Eestis kui ka välismaal. Terviseameti hinnangul peaks perearsti ja patsiendi vahel olema isiklik kontakt.

Selts leiab, et terviseamet peaks tegelema nende praksistega, kus arstiabi kättesaadavus ei ole tagatud. «Ei ole vajadust muuta toimivat süsteemi tervikuna, eriti olukorras, kus konkursid nimistutele suurlinnadest väljaspool perearstide puuduse tõttu luhtuvad,» kirjutab EPSi juhatuse esimees Diana Ingerainen täpsustades, et arstid ei näe vajadust muuta peremeditsiini põhialuseid ega tervishoiuteenuste korraldamise seadust.

Ingerainen lisas Postimehele, et väiksemad muudatused on küll vajalikud, aga ei ole vaja muuta põhialust, et perearstil lasub vastutus oma nimistu ees.

«Peremeditsiinis ei ole probleeme vastutuse võtmisega arsti asendamise ajal, vaid aastaid ootel olevate otsuste riigipoolse tegematajätmisega.  Seega seadusemuudatus ei too lahendusi perearstiabi kättesaadavuses, vaid hoopis vähendab seda,» arvas Ingerainen.

Terviseamet kinnitas, et vastab kirjale järgmisel nädalal ja hetkel midagi rohkem kommenteerida ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles