Populaarsed vererõhuravimid võivad kahjustada neere

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vererõhu mõõtmine.
Vererõhu mõõtmine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Cambridge Ülikooli teadlaste korraldatud uuringus näidatakse, et populaarsed ravimid, mida miljonid inimesed kasutavad vererõhu alandamiseks, võivad suurendada ohtliku neeruhaiguse riski.

Uuringus analüüsiti, kui paljudele äkilise neerupuudulikkuse tõttu haiglasse vastuvõetud patsientidele oli määratud angiotensiini konverteeriva ensüümi (ACE) inhibiitoreid – ravimid, mida tavaliselt kirjutatakse diabeetikutele, vahendab ERRi teadusportaal.

Leiti, et ajavahemikus 2007-2008 ning 2010-2011 suurenes haiglasse vastuvõetute arv 52 protsenti ning see kasv toimus paralleelselt nimetatud ravimi määramise 16-protsendilise tõusuga.

Vastavalt ajakirjas  PLOS One avaldatud andmetele võeti ravimi määramise suurema arvukuse tõttu haiglasse üle 1600 lisanduva neerukahjustusega patsiendi.

Antud uuring võimaldab hinnata vastavate ravimite määramisega kaasneda võivate ohtude ulatust, muutes nii arstid kui ka patsiendid teadlikumaks ning rõhutades vajadust pidada ACE inhibiitorite kasutamisel täpselt kinni praegustest kliinilistest juhistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles