Beebi pilk võib anda märku autismikalduvusest

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema ja laps. Illustratiivne foto.
Ema ja laps. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Ehkki autismispektri häireid (ASH) hakatakse tavaliselt diagnoosima alles pärast lapse kolmeaastaseks saamist, siis ajakirjas Nature ilmunud töö kohaselt võib see olla võimalik juba imiku esimestel elukuudel.

Juba arenguhäire kirjeldamisest saadik on autismi üheks tundemärgiks peetud silmsideme loomises ja hoidmises esinevaid puudujääke, vahendas ERRi teadusportaal.

Warren Jones ja Ami Klin Emory meditsiiniülikoolist otsustasid uurida 110 imikut, et aru saada, millal autismi tundemärgid esmakordselt ilmnevad.

Laste pilgu suunaeelistuse määramiseks panid Klin ja Jones lapsed alates teisest elukuust 36 kuu vältel regulaarsete ajavahemike tagant istuma ekraani ette, mis kujutas kaamerasse vaatavat emalikult käituvat naist.

Kui terved lapsed kulutasid küpsedes järjest suurema osa ekraani ees veedetud ajast naisele silma vaadates, siis need, kellel hiljem diagnoositi ASH, hoidsid silmsidet üha lühemat aega ning keskendusid ekraanil nähtavatele esemetele.

Loe lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles