Tallinna lastehaigla sai varastatud skulptuuri asemele uue kuju

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingituselt eemaldavad katte dr Liis Toome, vastsündinute ja imikute osakonna juhataja, Adik Levin, osakonna rajaja ning skulptor Tauno Kangro.
Kingituselt eemaldavad katte dr Liis Toome, vastsündinute ja imikute osakonna juhataja, Adik Levin, osakonna rajaja ning skulptor Tauno Kangro. Foto: Tallinna lastehaigla

Skulptor Tauno Kangro kinkis Tallinna Lastehaiglale enneaegsetele lastele pühendatud skulptuuri, mis hakkab seisma vastsündinute ja imikute osakonna fuajees.

Eile, 12. novembril peeti Tallinna Lastehaigla imikute ja vastsündinute osakonna fuajees juba teine kujupidu. Tauno Kangro esimene, soojast carrara marmorist tahutud magava lapse portree rõõmustas haiglatöötajaid ja -külastajaid kahjuks vaid kaks aastat, kuni see ühel mai nädalavahetusel jalad alla võttis ja teadmata suunas minema jalutas.

Haigla juhatuse esimees Katrin Luts ütles, et tunneb alati heameelt, kui heategijad pahalaste vastu üles astuvad ja taastavad kaotatu. Ta tuletas meelde, et aeg läheb kiiresti – «magav laps» avati 1. juunil 2006, mis paar aastat hiljem ära varastati.

Nüüd on nii haigla kui ka skulptor kogemuse võrra rikkamad: uus kuju, mis hakkab seisma täpselt samal kohal kus eelminegi, on tugevasti aluse külge kinnitatud ning vahepeal on üles paigutatud ka valvekaameraid.

Haigla nõukogu esimees Merike Martinson leidis uue, ema ja last kujutava skulptuuri olevat osakonnale iseloomulikuma, sest see on täpsem viide osakonna rajaja dr Adik Levini nägemusele ja elutööle idee nimel, et lapsega peab haiglas viibima ka tema ema.

Vastsündinute ja imikute osakonna juhataja Liis Toome täpsustas kujule osutades, et tegelikult kuulub perekeskse ravi mudelisse veel ka isa, kes seisab mõlema - nii lapse kui ema - kõrval. Maja fuajees olev kunst on abiks eelkõige lapsevanematele, kes on haiglasse tulles murelikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles