Skisofreeniaravim on tarneraskustes

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid. Illustratiivne foto.
Tabletid. Illustratiivne foto. Foto: Marina Puškar

Müügiloa hoidja Teva Pharma B.V. esindaja teatas ravimi Quetiapine teva 50 mg tablettide (toimeaine kvetiapiin) tarneraskusest, mida kasutatakse peamiselt skisofreenia raviks.

Tarneraskused kestavad 2014. aasta märtsini. Tegemist on hinnakokkuleppega ravimiga ning sama tugevusega ning samas ravimvormis teisi preparaate Eestis saadaval ei ole. Toimeainet prolongeeritult vabastavatest tablettidest on jätkuvalt turul 200 mg, 300 mg ja 400 mg ning õhukese polümeerikattega tablettidest on saadaval 25 mg, 100 mg, 200 mg, 300 mg ja 400 mg annused.

Kvetiapiin kuulub ravimite gruppi, mida nimetatakse antipsühhootikumideks ja mis aitavad kontrollida skisofreeniaks nimetatava vaimuhaiguse sümptomeid. Skisofreenia sümptomid hõlmavad pettekujutlusi (kummaliste või ebatavaliste mõtete mõtlemine), hallutsinatsioone (mitte olemasolevate asjade nägemine või kuulmine), tavatut käitumist, mis võib olla agressiivne ja muutumist endassetõmbunuks ja allasurutuks.

Samuti võidakse kvetiapiini kasutada mõõdukate kuni raskete maania episoodide ravis. Need episoodid põhjustavad liigse rõõmsameelsuse ja suurenenud aktiivsuse perioode. Selle seisundiga inimesed võivad muutuda ebatavaliselt kergesti ärrituvaks, vajavad tavapärasest vähem und ning nende mõtted vahelduvad kiirelt. Ei ole tõestatud, et kvetiapiin hoiaks ära maania või depressiooni episoodide kordumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles