Kuidas valida endale sobiv glükomeeter?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glükomeetri kasutamine.
Glükomeetri kasutamine. Foto: Lääne-Tallinna keskhaigla

Diabeedihaige jaoks on glükomeeter väga oluline, kuna regulaarne mõõtmine tagab teadmise ja arusaamise nendest teguritest, mis põhjustavad veresuhkru taseme kõikumist. Need võivad olla näiteks treening, toitumine, ravimid ja stress. Näpunäiteid glükomeetri valimiseks annab Sanofi diabeedi valdkonna juht Ivi Sonn.

Glükomeetreid on mitut  tüüpi, alustades põhimudelitest ning lõpetades aparaatidega, millel on lisafunktsioone ja võimalusi. Glükomeetrit valides tasuks enne lõpliku otsuse langetamist uurida eri aparaatide kohta ja leida endale sobivaim.

Tööpõhimõte on neil seadmetel üldjuhul sama. Glükomeetri ühte otsa tuleb esmalt sisestada testriba. Seejärel on vaja puhtasse sõrme torgata spetsiaalse nõelaga auk ja puudutada glükomeetrisse sisestatud testriba otsaga veretilka. Testriba imab veretilgast vajaliku koguse verd, siis  tuleb oodata umbes viis sekundit ja glükomeetri ekraanile ilmub veresuhkru näit.

 Millest lähtuda glükomeetri valimisel

 ·      Täpsus. Kodune glükomeeter peaks andma sarnased veresuhkru näidud, kui saab arst laborist. Uuemad glükomeetrid kasutavad ka uuemat mõõtmistehnoloogiat ning mõõtmistulemused on täpsemad.

 ·      Lõpphind. Testribade maksumus moodustab kõige kulukama osa veresuhkru mõõtmise juures, sest neid tuleb pidevalt juurde osta. Patsiendid saavad Eestis glükomeetrid tasuta oma arsti või diabeediõe käest, kuid arvestama peab testribade ostmiseks kuluva rahaga. Seega tuleks välja selgitada, missugune aparaat ja testribad on kõige kuluefektiivsemad. Kindlasti võiks tähelepanu pöörata nendele vahenditele, mida hüvitab haigekassa.

 ·      Kasutajasõbralikkus. Mõningaid glükomeetreid on kergem kasutada kui teisi. Seepärast tuleks leida vastused järgnevatele küsimustele. Kas nii glükomeeter kui ka testribad on kergesti kasutatavad? Kui hästi on nähtavad ekraanil olevad numbred, kas ekraanil on taustavalgus? Kui lihtne ja kiire on teostada mõõtmist? Kas testriba jaoks on vaja suurt või väikest hulka verd? Kas aparaat püsib kindlalt laual või libiseb eest ära?

 ·      Lisafunktsioonid. Kindlasti tasub lähemalt uurida ka lisafunktsioone. Näiteks suuremaid glükomeetreid on mugavam käsitseda, väiksemaid aga kompaktsem kaasas kanda. Inimesed, kellel on halb silmanägemine, võiksid valida glükomeetri, millel on suur ekraan ja suured numbrid, et oleks hea näitu lugeda. Uuri, kas on võimalik märgistada veresuhkru väärtuseid söögiaja järgi? Uuemad glükomeetrid näitavad isegi hinnangulist glükohemoglobiini väärtust.

 ·      Infomaht. On olemas glükomeetreid, mis salvestavad mõõtmisel saadud andmed – juurde on märgitud kellaaeg, kuupäev, tulemus ning samuti saab määrata pikaajalisemaid trende. Vaata, et glükomeetri mälumaht oleks piisavalt suur. Mõned glükomeetrid võimaldavad isegi tulemusi tõmmata oma arvutisse või telefoni ning seejärel saab need edastada ka oma diabeediõele või arstile.

·      Klienditugi. Paljud tootjad lisavad glükomeetri tagaküljele või kasutusjuhendisse tasuta telefoninumbri, mille kaudu saab probleemide korral ühendust võtta. Tasub valida glükomeeter, millel on kaasas selge kasutusjuhend, kuidas aparaati korrektselt kasutada. Paljud tootjad on kasutusjuhendi lisanud ka oma veebilehtedele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles