Hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine on tõusuteel

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algas gripihooaeg
Algas gripihooaeg Foto: Panther Media/Scanpix

Oktoobris algas gripi ja teiste ülemiste hingamisteede viirusnakkuste registreerimise ametlik hooaeg. Ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine on tõusuteel, kuid intensiivsus on praegu hinnatud madalaks.

Arstid registreerivad vaid üksikuid gripitaoliste haigusnähtudega haigusjuhte, ühtegi gripijuhtu laboratoorselt veel kinnitatud ei ole, teatas terviseamet.

Gripiviiruse levikut ei ole täheldatud praeguseks üheski Euroopa Liidu liikmesriigis, kuid WHO ja ECDC eksperdid on arvamusel, et alanud hooaja gripi raskusaste ja suremus ei erine varasematest.

Uue sügis-talvise gripihooaja raskusaste sõltub otseselt ringlevatest gripiviiruse tüvedest ning elanikkonna läbipõdemis- ja vaktsineerimisjärgsest immuunsusest.

Hetkel on õige aeg vaktsineerimiseks. Vaktsineerimine on vastunäidustatud ainult munavalgu või mõne muu vaktsiini koostisosa ülitundlikkuse korral ja ägeda palavikulise haiguse ajal. Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma 10–14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta.  

Terviseamet toonitab – on aeg mõista, et vaktsineerimine annab kaitse kõigepealt vaktsineeritule enesele, kaitseb tema lähedasi ja takistab viiruse levikut kogu ühiskonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles