Uuring: paksud lapsed on eakaaslaste põlu all

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulised lapsed
Ülekaalulised lapsed Foto: AP / Scanpix

Värske uuring näitab, et laste populaarsus eakaaslaste seas on otseselt seotud nende kehamassiindeksiga.

Sellele järeldusele jõuti 414 kuni kümneaastast last uurides, kirjutab Daily Mail.

Osalejate seas oli nii ala-, normaal- kui ülekaalulisi lapsi, kellel kõigil paluti valida välja kolm kaaslast, keda nad kõige meelsamini enda pool toimuvale peole kutsuksid. Samuti pidid nad valima kolm last, keda nad oma peol kõige vähem näha sooviksid.

Selgus, et populaarsus sõltus otseselt kehamassiindeksist – kõige populaarsemaks osutunud lapsed olid normaal- või alakaalus, tõrjutuimad aga ülekaalulised. Eriti tugevalt kehtis see seos poiste puhul.

Ka ülekaalulised lapsed ise eelistasid teisi endasuguseid tõrjuda ja kutsusid peole saledamaid kaaslasi. Mõnedes vanusegruppides ei saanud kõige tugevamalt rasvunud lapsed ühtegi peokutset.

Uuringu läbi viinud Kreeta ülikooli teadlased tegid samade osalejatega veel teisegi katse. Selles mängiti lastele ette lühikesi jutte, milles esines nii heade kui halbade isikuomadustega tegelasi. Seejärel näidati neile kolme sarnast figuuri, mis erinesid vaid kehakuju poolest ning paluti öelda, milline neist vastab kõige paremini loos esinenud tegelastele.

Selgus, et kõik lapsed omistasid positiivseid omadusi eelkõige keskmise suurusega ja seejärel saledatele figuuridele. Negatiivseid omadusi, näiteks ebakompetentsust ja mühaklust omistati peamiselt kõige kogukamatele figuuridele.

Uurijad tõdesid, et paksude laste halvustamine algab juba varakult ja kestab aastaid ning see seletab ka söömishäirete üha laiemat levikut noorte seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles