Kokaiinimürgistust saab ravida mullabakteri toodetava ensüümiga

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad hindavad reovett analüüsides näiteks kokaiini ja amfetamiini tarbimist.
Uurijad hindavad reovett analüüsides näiteks kokaiini ja amfetamiini tarbimist. Foto: Wikipedia

Kui siiani on kiirabitöötajad kokaiini üleannustamisel tekkinud mürgistuste puhul keskendunud peamiselt juba eluohtliku olukorra stabiliseerimisele, siis äsja avastatud ensüüm muudab kokaiini kehasisese lõhustamise kuni 1000 korda kiiremaks.


Selline avastus võib päästa narkojoobes inimesed rasketest tüsistustest, sest selle aja jooksul, kui keha püüab kokaiinimürgistusest vabaneda, jõuab see narkootikum märkimisväärselt kahjustada südame-veresoonkonda, maksa ja aju, vahendab ERR Uudised.

Kuna ensüüm CocE suudab keha nö kokaiinist puhastada 1000 korda kiiremini, kui inimese keha seda ise suudaks, on tänu sellele võimalik kahjustusi vähendada.

CocE algselt tootnud mullabakter leiti kokapõõsa juurte lähedusest, kuid kuna ensüüm on normaalsel kehatemperatuuril ebapüsiv, pidid teadlased teda mitmete biokeemiliste meetoditega muundama.

Michigani, Columbia ja Kentucky ülikoolide teadlaste koostöös läbi viidud katsetes osutus muundatud ensüüm lootustandvaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles