Osteoporoosi diagnoositakse järjest rohkematel inimestel

Liis Velsker
, Tarbija 24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luutiheduse mõõtmine.
Luutiheduse mõõtmine. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Luukoe ainevahetuslikku haigust osteoporoosi diagnoositakse igal aastal järjest rohkematel inimestel.

Kuna kogu maailmas kasvab keskmine eluiga, siis on oodata ka haprusmurdude arvu kasvu. Kui veel 1990. aastal registreeriti maailmas 1,66 miljonit reieluukaela murdu, siis aastaks 2050 prognoositakse selle arvu kasvamist 6,26 miljonini aastas. Hinnanguliselt on Eestispraegu kolmandikul üle 60-aastastest naistest ja pooltel üle 70-aastastest naistest osteoporoos.

Qvalitas Arstikeskuse reumatoloog Oivi Aakre selgitas, et üle 50-aastastel inimestel on suurem risk osteoporoosiks, kuid see ei ole vananemisega kaasnev ealine iseärasus, vaid ravitav haigus. Osteoporoosi esineb igal kolmandal naisel ja viiendal mehel, kellel aastaid üle 50.

Osteoporoosi teket mõjutab Aakre sõnul terve rida tegureid. «Naistel esineb osteoporoosi sagedamini kui meestel hormonaalsete muutuste tõttu menopausi ajal, kui lõpeb naissuguhormooni tootmine ja kaob selle kaitsev mõju luukoele. Seetõttu on veel suurem osteoporoosi risk nendel naistel, kelle munasarjad on eemaldatud või menopaus algab enne 48. eluaasta,» märkis ta. Väga oluliseks riskifaktoriks on Aakre sõnul ka pärilikkus. Ravimitest põhjustab kõige rohkem luuhõrenemist kortikosteroidhormoonide kasutamine kauem kui kolm kuud.

Peamised osteoporoosi riski tõstvad faktorid,  mida  ise ei saa muuta on vanus, naissugu, menopaus, pärilikkus ja ka eelnevad luumurrud. Samuti võivad osteoporoosi tekkele kaasa aidata paljud haigused, näiteks reumatoidartriit, endokriinhaigused, süsteemsed sidekoehaigused. «Kuid olulist rolli haigestumisel mängib ka inimese väheliikuv elustiil, ebatervislik toitumine, suitsetamine ja liigne alkoholi tarbimine,» tõi reumatoloog välja erinevaid faktoreid.

«Osteoporoos on hiiliv haigus,  mis  ise kaebusi ei põhjusta. Sageli on esimeseks märgiks luumurd, mis tekib kui luu on märgatavalt hõrenenud,» tõdes Aakre ja lisas, et selliste luumurdude esinemise sagedus suureneb eelkõige vanusega.

Kõige olulisem roll osteoporoosi avastamisel on Aakre kinnitusel inimesel endal. «Kahtluse korral tuleks kindlasti pöörduda esmalt oma perearsti poole,» rõhutas ta ja lisas: «Haiguse diagnoosimisel ei tasu kohe ära ehmatada, osteoporoosi ravimiseks on olemas tõhusad ravimid. Haiguse ennetamiseks tasuks aga eelkõige tähelepanu pöörata kolmele olulisele faktorile: D-vitamiin, kaltsium ja liikumine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles