Ületöötamine võib tappa

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülatöötamine võib põhjustada südame-veresoonkonna haigusi.
Ülatöötamine võib põhjustada südame-veresoonkonna haigusi. Foto: SCANPIX

Soomlaste tehtud uue uurimuse tulemused näitavad, et ületöötamine ei pruugi halvasti mõjuda vaid vaimule – see laastab ka südant.


Soome teadalased jälgisid 11 aasta jooksul 6014 inimest, kes töötasid 10 või rohkem tundi päevas. Neil esines südamega seotud tervisehädade riski võimalus 60 protsendi võrra rohkem kui inimestel, kes ei teinud liiga palju tööd, kirjutas Livescience.

Tulemuste hindamisel võeti arvesse ka teisi riskitegureid, mis võivad südame tervislikku olukorda mõjutada, nagu suitsetamine, ülekaalulisus või kõrge kolesterooli tase. Teadlased tõid välja asjaolu, et tulemused viitavad vaid seosele mitte otsesele põhjuslikkusele, seega on tulemuste täpsustamiseks vajalikud täiendavad uuringud.

Soome töötervishoiu arst Marianna Virtanen leidis koos kolleegidega, et kolm kuni neli tundi päevas ülemäära töötegemist võis seostada sagedaste südame-veresoonkonna haigustega. Võttes arvesse kõiki ülejäänud 21 riskifaktorit, ei muutnud need tulemust kuigivõrd.


Seda seost võivad põhjendada mitmed erinevad tegurid:

• Ületöötajad on suurema tõenäosusega a-tüüpi isiksused. Sellised inimesed kipuvad olema agressiivsed, võistlushimulised, pinges, ajateadlikud ja üldiselt vaenulikud.
• Psühholoogilist stressi tekitavad depressioon ja ärevus, ning tõenäoliselt ka vähene magamine või vähene lõõgastumisaeg enne magamaminekut.
• Kõrget vererõhku seostatakse tööstressiga rohkem, ent seegi võib olla varjatud, kuna ei pruugi tavapärastes tervisekontrollides ilmsiks tulla.
• Ületöötajad teevad suurema tõenäosusega tööd ka haigena, ignoreerides haigusnähte ning vältides meditsiinilist sekkumist.
• Pidevas pingeolukorras viibimine võib pöördumatult mõjutada keha ainevahetust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles