Lastefond kogub annetusi silmahaiguse hõlpsamaks diagnoosimiseks

Liis Velsker
, Tarbija 24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmaarsti juures.
Silmaarsti juures. Foto: Toomas Huik / Postimees

Lastefond kogub Selveri heategevuskampaaniaga annetusi Tartu Ülikooli kliinikumile laisa silma sündroomi diagnoosimiseks vajaliku seadme soetamiseks.

Aparaat, mis hindab TÜ kliinikumi laste- ja silmakliiniku patsientide võrkkesta elektrofüsioloogilist talitlust ja võimekust, lihtsustab ja kiirendab erinevate haiguste diagnoosimist. Muu hulgas on võimalik diagnoosida ka ambulüoopiat ehk nn laisa silma sündroomi.

Seade ostetakse Saksa meditsiinitehnika firmalt Roland Consult Stasche & Finger Gmbh, kes pakkus heategevuslikus korras lastefondile äärmiselt suurt soodustust – esialgu üle 85 000 euro maksnud aparaat soetatakse 59 500 euroga, millest pool maksab kliinikum ning ülejäänuga toetab lastefond.

«Kuivõrd nägemisvõime aluseks on silma võrkkestas olevate valgustundlike rakkude suutlikkus salvestuda valgust ja muuta valgusimulssi neuroelektriliseks impulsiks, siis on paljude nägemisprobleemide diagnoosimise aluseks võrkkesta võimekuse mõõtmine neuroelektrilise impulsi genereerimisel,» selgtitas kliinikumi silmakliiniku juhataja Kuldar Kaljurand, lisades, et käesoleval ajal selline võimalus Tartus ja kogu Lõuna-Eestis puudub.

«Võrkkesta funktsionaalsust saame mõõta vaid nägemistabelite abil, kus patsient hindab subjektiivselt oma võimet näha. Lastel, eriti väikelastel, ei ole see sageli piisav infoallikas. Elektrofüsioloogilised mõõtmised võimaldavad objektiivselt hinnata võrkkesta nägemisvõime aluseks olevat neuroelektrilist võimekust. Sellistel mõõtmistel saadud info on aluseks erinevatele haiguste diagnoosimisele, nende ravivõimalustele ja ka nägemisvõime väljaarenemise prognoosile,» rääkis Kaljurand.

21. novembril alguse saanud haiglate lasteosakondi toetav Selveri heategevuskampaania «Koos on kergem» käivitus üheteistkümnendat korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles