Ravikindlustuse saab tulevikus lihtsamalt

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravikindlustuseta inimestel on õigus vaid tasuta erakorralisele abile.
Ravikindlustuseta inimestel on õigus vaid tasuta erakorralisele abile. Foto: SCANPIX

Kui seni pidi töövõtuleping kehtima üle kolme kuu, et inimesel tekiks õigus ravikindlustusele, siis uuel aastal võib see aeg lüheneda.

Sotsiaalministeerium on valmis saanud uue eelnõu, mille järgi saaks võlaõigusliku lepinguga, sh töövõtulepinguga töötav inimene ravikindlustuskaitse juhul, kui ta tähtajaline leping kehtib kauem kui üks kuu. Senise korra järgi pidi leping kehtima kauem kui kolm kuud. «Eelnõus sätestatakse, et kindlustuskaitse kehtib kaks kuud pärast lepingu tähtaja lõppemist,» tutvustas sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna peaspetsialist Ülle Jordan seadusemuudatust.

Ametniku sõnul on eelnõu eesmärk sätestada töötavatele inimestele ühesugused kindlustuskaitse saamise ooteajad ja lepingu tähtajad.

«Eelnõu mõjutab isikuid, kes alustavad tegevust juriidilise isiku juhtimis- ja kontrollorgani liikmena või hakkavad teenust osutama tähtajatu või üle ühekuulise võlaõigusliku lepingu alusel,» ütles Jordan.

Nende kindlustuskaitse saamise ooteaeg lüheneb seniselt kolmelt kuult neljateistkümnele päevale. Kui inimene asub teenust osutama ajal, mil eelmine kindlustuskaitse ei ole veel lõppenud, jätkub uus kindlustuskaitse ooteajata.

Haigekassa andmetel said eelnimetatud alustel mullu uue kindlustuskaitse 1180 inimest. Maksu- ja tolliameti andmetel oli 2011. aastal võlaõigusliku lepingu alusel järjestikuse kahe-kolme kuu jooksul samalt väljamaksjalt vähemalt kuumääras tasu saavaid isikuid 3867. «Kindlustuskaitse saamiseks tuleb nende eest tasuda sotsiaalmaksu vähemalt kehtestatud kuumääralt (2013. aastal 290 eurolt) arvestatuna,» rääkis Jordan.

Ettepaneku seadust muuta tegid Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja kultuuriministeerium. Eelnõu on läbinud kooskõlastused ning esitatud valitsusele. «Eelnõu on kavandatud jõustuma 2014. aastal. Jõustumise tähtaeg sõltub menetluse ajast valitsuses ja riigikogus,» ütles ametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles