Telefonikõne emalt mõjub rahustava kallistusena

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema hääl leevendab stressi.
Ema hääl leevendab stressi. Foto: SCANPIX

USA uurijad leidsid, et telefonikõne emalt mõjub närveerivate laste jaoks sama rahustavalt kui tema kohalolek.

Sellele järeldusele jõuti katsega, milles osales üle 60 tüdruku, kirjutab BBC news.

7-12 aastased lapsed pandi stressirohkesse olukorda (võõrast ees ette valmistamata kõne pidamine ja ülesannete lahendamine), mille järel ema neid kas kallistas või telefoni teel rahustas. Samal ajal mõõdeti tüdrukute kehas toimunud hormonaalseid muutusi ja leiti, et ülesanne tõstis nende pulssi ja kergitas tunduvalt stressihormooni kortisooli taset.

Pärast ülesannete lahendamist said osalt lapsed emalt kallistuse, teised rääkisid temaga telefonis ning kolmandad vaatasid emotsionaalselt neutraalset stseeni loodusfilmist «Pingviinide marss».

Selgus, et emaga kokku puutunud laste veres tõusis kortisooli mõjusid kontrolliva ja sotsiaalsete sidemetega seotud hormooni oksütotsiini tase. Filmi vaadanute organismis oksütotsiini tase ei tõusnud.

Uuringut juhtinud Leslie Seltzer ütles, et siiani arvati, et oksütotsiini vallandumine eeldab füüsilist kontakti.

«Aga see uuring näitab selgelt, et ema hääl võib avaldada sama mõju, mis kallistus, isegi kui ta kohal pole,» ütles uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles