Terviseamet hoiatab Ukraina materjalidest tehtud hambaproteeside eest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaproteesid.
Hambaproteesid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Terviseamet avastas tavapärase kontrolli käigus, et mõned Eestis tegutsevad hambaproteeside valmistajad kasutavad materjale, mis ei vasta Euroopas kehtivatele nõuetele.

Nõuetele mittevastavad materjalid Protakril-M ja Redont-03 ning plastmasshambad Estedent-02 on Eestisse toodud Ukrainast ja nende tootjaks on firma nimega Stoma.

Arvatavasti kasutasid Eesti proteeside valmistajad neid seetõttu, et need on odavamad. Samas märkis terviseamet oma veebilehel avaldatud teates, et see ei ole õigustus ja hinnavahe nii-öelda täissuu proteesi puhul on üsna väike. Lisaks on nõuetele vastavaid materjale turul saada piisavas valikus.

Õhtulehele antud kommentaaris ütles ameti esindaja Andrei Knuut, et Ukrainast pärit materjalist valmistatud proteesid inimesele ohtlikud ei ole ja neid ei pea «suust välja kiskuma».

Probleemiks võib olla nende vastupidavus. «Küsimus on eelkõige selles, et neil ei ole korda aetud dokumendid. Taolisi materjale kasutati enne 2004. detsembrit pikka aega. Ukraina materjalist proteesid võivad pidada sama kaua vastu kui teisedki, aga asi on selles, et pole ju ka garantiid,» rääkis Knuut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles