Lugejad: kas õllest ja veinist on märkamatult saanud sõltuvus?

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: SCANPIX

Paljud lugejad tunnistasid, et pärast naisalkohooliku kogemustest lugemist, pidid nad ka oma alkoholi tarbimist kriitiliselt analüüsima. Kui kogused sai kirja pandud, tekkis nii mõnelgi hirm ja küsimus, kas alkoholist on saanud probleem.

«Põhjuse veini või vahuveini avamiseks leiab alati,» nentis lugeja nimega N32. Vahel parandab ta laupäeva hommikul vahuveiniga pead. See tegevus läheb sujuvalt edasi saunaõhtuks, kuhu kuulub siider. Õhtul tuleb juua juba pitsidest kangemat, et energilisemaks muutuda.

«Seni pole alkohol veel tööd, õppimist ja muid kohustusi seganud, aga tõsi on, et pühade hooajal koguneb kontole palju, palju pokaale ja klaase,» tunnistas N32. Samas lisas ta, et teab ka oma piire ja mälukaotuseni pole ta end aastaid joonud.

«Õhtusöögi kõrvale pokaal-kaks veini ei tundu iialgi paha mõte olevat. Hirm tuli peale. Sel korral tulevad kaine(ma)d pühad! Luban!» kirjutas N32.

Mõõdukas tarbija kirjutas, et naudib head veini. Kaks-kolm pokaali söögi kõrvale viis-kuus korda nädalas on tema puhul normaalne juba aastaid. «Katsun piirduda 14 pokaaliga nädalas,» selgitas mõõdukas tarbija. Tema hinnangul võib veini nautida ka ilma, et keegi inimest alkohoolikuks tembeldab.

42aastane lugeja, kes nimetab end Parmuks, teatas, et leiab töö, hobide ja pere kõrvalt pea igal õhtul aega, et kaks-kolm pudelit õlut või paar pokaali veini ära juua. «Nädalavahetustel luban muidugi rohkem õlut. Vahel on hommikul halb olla ka. Maal maja juures kõpitsedes on õlu kuumal päeval asendamatu. Põhimõtteliselt on pudel kogu aeg kõrval,» kirjeldab Parm, kes on elanud Saksamaal ja seal on igapäevane õlle joomine normaalne.

«Saksamaal jäigi külge komme igal võimalusel mõnus külm õlu siduda kõigi oma tegevustega. Kas on sakslaste õllekultuur mulle külge hakanud või olen ma ikkagi alkohoolik?» küsib Parm.

Päkapikk kirjutab, et tema joob nädalas ühe pudeli veini ja kaks pudelit õlut. «Nädalas korra ostan ühe tõeliselt hea veini, mida ma siis jõudumööda mekin. Lisaks kaks Saku heledat laupäevaseks saunaks. Samas on nädalaid, kus see vein jääb ühel või teisel põhjusel avatuna vedelema ja mille ma siis teatava südamevaluga olen sunnitud ära viskama,» kirjutas Päkapikk. Kord kuus joob ta end purju, kuid mitte pildituks.

«Täiskarsklane ütleks nüüd muidugi, et mul on alkoholiga probleeme,» muheles Päkapikk.

Abielus eraettevõtja ja ühe lapse ema joob iga päev mitu õlut, vahel veini ja rummi. «Püüan mitte väga varakult alustada, aga lõuna kõrvale võtan enamasti juba ühe veini või õlle. Õhtusöögi kõrvale teise ja kolmanda. Kui on vaja autoga sõita, siis pean õhtuni vastu,» kirjutas lugeja. Mõnikord, kui on suurem pidu olnud, siis paar päeva peab ta alkoholist pausi. «Ma pole sellise käitumise üle absoluutselt uhke, pigem loodan, et see rahustab inimesi, kes arvavad, et nad joovad palju,» kirjutab lugeja.

«Kui inimene saab olla kolm nädalat ilma igasuguse alkoholita, siis ta ei ole alkoholist sõltuv,» kirjutas AA. Kui aga õige pea hakkab mõttes tiksuma soov end korralikult täis juua, siis on inimene sõltlane. AA kirjutas, et sõltuvusse võib kergesti jääda ja nii, et inimene ise ei märkagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles