Kehamassiindeks aitab määrata kehakaalu tervislikkust

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle- ja alakaalu kindlaks tegemisel kasutatakse tavaliselt kehamassiindeksi arvutamist kehakaalu ja pikkuse järgi.
Üle- ja alakaalu kindlaks tegemisel kasutatakse tavaliselt kehamassiindeksi arvutamist kehakaalu ja pikkuse järgi. Foto: Reuters/ScanPix

22. mail peetakse Euroopa ülekaalulisuse päeva, mille raames on võimalik Apteek1 apteekides lasta määrata oma kehamassiindeks.


Tervise Arengu Instituudi 2008. aasta tervisekäitumise uuring näitab, et ülekaalust põhjustatud tervisehädad on mureallikaks aina suuremale hulgale eestlastele – iga teise mehe ja veidi vähem kui iga teise naise kehakaal ületab normi.

Kehakaalu langetamisel on suurepäraseks abimeheks Tervise Arengu Instituudi (TAI) poolt loodud virtuaalne toitumislehekülg toitumine.ee. Enne kaalulangetamist tuleks kontrollida kolme põhilist riskiallikat – veresuhkru ja kolesterooli taset ning mõõta vererõhku.

Üle- ja alakaalu kindlaks tegemisel kasutatakse tavaliselt kehamassiindeksi (KMI) arvutamist kehakaalu ja pikkuse järgi. Selle arvutamiseks kasutatakse valemit kaal (kg) jagatud pikkuse ruuduga (meetrites). KMI üle 25 tähendab ülekaalulisust ning indeksinäit alla 20 alakaalulisust.

See on väga üldine orientiir ning annab inimesele mõningase üldpildi kaalu tervislikkuse kohta. Enamasti saab KMI järgi üsna adekvaatselt hinnata ka keha rasvasisaldust: mida suurem indeks, seda rohkem on ka rasva. Põhjapanevaid ja sada protsenti täpseid tulemusi sellega ei saa. Kehamassiindeks ei sobi laste, teismeliste, professionaalsete sportlaste ja rasedate naiste kehakaalu hindamiseks.

Võimalikuks ülekaalu näitajaks on ka vööümbermõõt. Naistel peaks see jääma alla 88 cm, meestel alla 102 cm. Rasvumist on võimalik arvutada ka vöö- ja puusaümbermõõdu suhte järgi, jagades vööümbermõõdu puusaümbermõõduga. Meeste puhul ei tohiks see suhe ületada 1 ja naistel 0,8. Näiteks kui naise vööümbermõõt on 80 cm ja puusaümbermõõt 95 cm, siis
ainult vööümbermõõtu vaadates jääb ta soovituste piiridesse, ent vaadates kahe ümbermõõdu suhet – 80/95 = 0,84 – on tal oht ülekaalulisusele.


Mida näitab kehamassiindeks?

• alla 19 – alakaal
• 19-25 – normkaal
• 25-30 – mõõdukas ülekaal
• 31-40 – oluline ülekaal
• üle 40 – patoloogiline ülekaal


Apteek1 kehamassiindeksi mõõtmiste ajad leiab apteegi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles