Uurimus ei seostanud ajukahjustusi mobiiltelefonidega

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
rääkimine mobiiliga
rääkimine mobiiliga Foto: Peeter Langovits

Rahvusvaheline uurimus, mille tulemusi oli kaua oodatud, ei leidnud tõendeid mobiiltelefoni kasutamisest põhjustatud ajukahjustuste riski kohta, kuid nentis täiendavate uuringute vajadust.


Osaliselt mobiilitootjate rahastatud ja kümme aastat kestnud uurimus viidi läbi 16 eri piirkonnas 13 riigis: Austraalias, Kanadas, Taanis, Soomes, Prantsusmaal, Saksamaal, Iisraelis, Itaalias, Jaapanis, Uus-Meremaal, Norras, Rootsis ja Suurbritannias, vahendavad ERR Uudised.

New Yorgi Siinai Mäe Meediakeskuse preventiivse meditsiini professor doktor Devra Davis osutas uurimust kritiseerides sellele, et selle raames ei uuritud lapsi ega noori, eirati mobiiltelefonide populaarsuse kasvu uurimuse läbiviimise ajal ning piirduti ainult kaht tüüpi ajukahjustuste vaatlemisega.

«Uurimuse tulemused põhinevad patsientidel, kes rääkisid mobiiltelefonida keskmiselt 120 kuni 150 minutit kuus, kuid enamik kasutajaid teeb täna seda palju kauem,» ütles Davis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles