Mis on näonärvi halvatus ehk Belli paralüüs

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmandikul Belli paralüüsi põdejatest  võib jääda püsiv näopoole nõrkus.
Kolmandikul Belli paralüüsi põdejatest võib jääda püsiv näopoole nõrkus. Foto: SCANPIX

Näonärvi halvatust põhjustab kõige sagedamini viirusnakkus, aga seda võib tekitada ka ajukasvaja, kõrge vererõhk ja borrelioos, kirjutab väljaanne Aja Leht.

*tekib äkki, avaldub näo asümmeetria, nõrkuse ning silma sulgemise häirena;

*esineb naistel ja meestel võrdse sagedusega, keskmiselt haigestub 15–40 inimest 100 000 kohta. Diabeetikutel on haigestumise risk neli korda suurem.

*Näonärv on VII peaaju närv, mis innerveerib näo miimilisi lihaseid, sülje- ja pisaranääret, juhib maitsetunnet keele eesosalt ning viib ajju tundeimpulsse keskkõrvast. 

*Halvatuse tekkepõhjused ei ole lõplikult teada, kuid haigus tekib tavaliselt mõne viirusinfektsiooni järel oletatavalt immunoloogilise mehhanismiga (see tähendab, et organismis tekivad antikehad, mis põhjustavad põletikku). 

Viimasel ajal on leitud ka herpes- ehk ohatisviiruse aktiveerumisest põhjustatud näonärvi kahjustust (isikutel, kellel esineb huuleohatist, võib sama viirus tekitada ka närvi halvatust).

*Põletik tekitab näonärvi turse ning verevarustuse häire, mistõttu närv surutakse vastu luulist kanalit, milles see kulgeb. Haigus algab äkki tekkiva näo tuimuse, kõrvataguse piirkonna valu, suurenenud pisaravoolu ning ülikuulmiserksuse ehk hüperakuusiaga. 

Ühe näopoole nõrkus süveneb kuni 72 tunni jooksul. 70% haigetest esineb täielik, 30% osaline paralüüs. Täieliku halvatusega isik ei saa haiget näopoolt liigutada  ega sama poole silma sulgeda. Inimeneei talu tugevaid helisid, ühelt keelepoolelt võib puududa maitsetunne. 

*Tavaliselt hakkab halvatus taanduma kahe kuu jooksul haiguse algusest, närvi taastumine võtab aega kuni kuus kuud. Alati ei parane haigus täielikult, võivad jääda teatud jääknähud (kolmandikul haigetest võib jääda püsiv näopoole nõrkus ning tahtmatud tõmblused, harvem muud sümptomid).

*Näonärvi halvatust ennetada pole võimalik, ainus soovitus on viirushaigus alati korralikult välja ravida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles