Sünnitusjärgses depressioonis isade haigus jääb tihti tähelepanuta

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähemalt kümnel protsendil isadest esineb sünnitusjärgne depressioon.
Vähemalt kümnel protsendil isadest esineb sünnitusjärgne depressioon. Foto: SCANPIX

Paljud vast isaks saanud mehed põevad sünnitusjärgset depressiooni, ent enamikul juhtudest jääb see märkamata ning seda ei ravita.


Ameerika teadlased usuvad, et iga kümnes isa põeb sünnitusjärgset depressiooni. Võrreldes naistega on see näit siiski väiksem, kirjutas BBC.

Teadlased selgitasid, et depressiooni vallandavateks teguriteks võivad olla unepuudus ja uued kohustused ning sünnitusjärgset depressiooni põdeva naise toetamine.

Ida-Virginia meditsiinikooli uurimisrühm vaatas läbi 43 uuringut, millesse oli kaasatud 28 004 lapsevanemat 16 eri riigist. Uuringust selgus, et värsked isad olid üldiselt kõige õnnelikumad esimestel nädalatel pärast sünnitust, depressioon hiilis ligi pärast kolme kuni kuut nädalat.

Selleks ajaks oli depressioon välja kujunenud 10-25 protsendil isadest. Depressiooni kiputi partneriga jagama. Meestel esines sünnitusjärgne depressioon suurema tõenäosusega, kui seda põdes ka nende kaasa.

«Vanemate depressiooni ennetamisel ning ravimisel tuleks pigem keskenduda paarile ja perekonnale kui üksikindiviidile,» selgitasid uuringu autorid dr James Paulson ja Sharnail Bazemore.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles