Napsitamine võib kahjustada DNAd

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regulaarne alkohoolsete jookide tarbimine võib kahjustada DNAd.
Regulaarne alkohoolsete jookide tarbimine võib kahjustada DNAd. Foto: PA Wire / SCANPIX

Nädalavahetuseti pidutsemise käigus ühe-kahe alkohoolse joogi tarbimine võib küll näida süütu tegevusena, kuid hiljuti avaldatud uuringu tulemustest nähtub, et regulaarselt nädalalõppudel joomine võib kahjustada inimese DNAd.

Mehhiko teadlased uurisid, millist mõju avaldab alkoholitarbimine tervetele noortele inimestele, ja kas alkohol kahjustab nende DNAd, vahendab Medical News Today.

Uuringus osalesid 18-23 aastased üliõpilased, kes jaotati kahte gruppi. Ühes grupis olid noored, kes pidid igal nädalavahetusel jooma keskmiselt 1,5 liitrit alkohoolseid jooke, teise grupi noored ei tarbinud üldse alkoholi.

Kõik uuringus osalejad läbisid arstliku kontrolli, veendumaks, et neil ei ole ühtegi haigust ega sõltuvust.

Peamine eesmärk oli uurida nende alkoholitarbimisega seotud oksüdatiivseid kahjustusi. Esimeses uuringus mõõtsid teadlased osalejatel alkoholi lagundava ensüümi aktiivsust. Samuti uuriti, kui palju tekib ühendeid, mis kahjustavad rakumembraane. Selgus, et nädalavahetuseti alkoholi tarbinutel oli kahjustusi pea kaks korda enam kui karsklastel. 

Teise eksperimendi käigus uuriti, kas alkohol on kahjustanud ka uuringus osalenute DNAd. Kahjustusi esines alkoholi tarbinutest 44 protsendil, karsklatest vaid 8 protsendil.

Kahjustused ei olnud küll kuigi suured, kuid teadlaste kinnitusel panevad tulemused siiski muretsema, kuna neid ei oleks pidanud üldse veel nii noortel olema.

Hiljuti avaldati USAs aga hoopis vastupidiste tulemustega uuring, nimelt selgus, et regulaarselt ja mõõdukalt alkoholi tarbijad surevad väiksema tõenäosusega enneaegselt kui need, kes kunagi alkohoolseid jooke suu sissegi ei võta. Seal osalesid aga 55-65 aastaseid ning kummaliste tulemuste peamiseks põhjuseks peetakse alkoholi mõju sotsiaalsele suhtlusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles