Mesilasi ohustavad taimekaitsevahendid mürgitavad ka inimesi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilane.
Mesilane. Foto: SCANPIX

Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) hiljutine raport näitab, et taimekaitsevahendite rühm, mida seni on seostatud mesilaste massilise hävinguga, on oma olemuselt ohtlik ka inimestele.

Euroopa Komisjoni nõudel viis ekspertpaneel läbi põhjaliku uuringu, milles leiti, et praegused maksimaalsed neonikotinoididega lubatud kokkupuute tasemed on liialt kõrged, kujutades ohtu tervisele nii lühema- kui ka pikemaajaliselt, kirjutab ERRi teadusportaal. Varasemates teadustöödes on leitud, et neonikotinoidideks kutsutavad putukamürgid tekitavad ka mesilastel molekulaarsel tasemel immuunpuudulikust.

Käesolevas uuringus avastati, et neonikotinoide sisaldavad taimekaitsevahendid (eriti atsetamipriid ja imidaklopriid) takistavad inimese närvisüsteemi normaalset arengut ja toimimist, kahjustavad õppimise ja mäluga seonduvaid ajustruktuure ja talitust.

Ekspertide hinnangul on praegused lubatud tasemed ülemäära kõrged nii atsetamipriidi kui ka imidaklopriidi jaoks – erinevaid kokkupuute tasemeid tuleks vähendada peaaegu 70 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles