Aasta arst: soovin, et lapsed oleksid tervemad ja õnnelikumad

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta arstiks kuulutati Läänemaa haigla lastearst Alge Vare.
Aasta arstiks kuulutati Läänemaa haigla lastearst Alge Vare. Foto: Andres Haabu / Postimees

Eesti Tervise Fond ning terviseportaali arst.ee lugejad valisid Eesti Aasta Arstiks 2013 doktor Alge Vare (48), kes töötab Läänemaa Haiglas lastearstina. Tema ainsaks unistuseks on, et Haapsalu lapsed oleksid tervemad ja õnnelikumad.

«Kiitus patsientidelt – see on arstile kõige suurem rõõm ja tunnustus. See annab uue jõu ja energia ning on ka märk sellest, et olen teinud oma tööd pühendumusega. Kui mõni asi on hästi korda läinud, olen väga õnnelik,» lausus dr. Alge Vare.

Ta tunnistas, et aasta arsti tiitel tuli talle täieliku üllatusena. «Ega ma ei oskagi öelda, miks mind valiti. Mul on mitu töökohta ja palju patsiente, võib-olla mõnele neist siis meeldin… Ehk ka seetõttu, et kuulan inimesed ära,» jäi dr. Vare tagasihoidlikuks.

Aasta Arst 2013 tiitli andis tänavu üle sotsiaalminister Taavi Rõivas, kelle sõnul peaks igaüks mõtlema sellele, kui tihti me oma arstile «aitäh» ütleme. Sotsiaalminister tunnistas, et valik oli žüriil kindlasti raske, sest Eestis on väga palju suurepäraseid arste. «Minu silmis on dr. Vare väga eriline vähemalt kahel põhjusel, esiteks on ta lastearst ja lastearstide roll minu silmis, eriti väikese tütre isana, on väga oluline. Lastearstide hindamine, tänamine ja väärtustamine on kindlasti tähtis,» nentis Rõivas.

«Teisalt pälvis dr. Vare kõrge tunnustuse esimese maakonnaarstina. Läänemaa arstina tunnustust pälvida on väga tähelepanuväärne saavutus ja see on selge signaal, et ka Eesti maakonnakeskustes asuvates haiglates on palju suurepäraseid arste,» lisas minister.

Pildil sotsiaalminister Taavi Rõivas ja lastearst Alge Vare. Foto: Andres Haabu

«Igal täiskasvanul on mälusopis pilte sellest, kuidas ta lapsena arsti juures käis – sellest tekivad hilisemas elus ka hoiakud arstide ja arstilkäimiste suhtes,» lausus Evelin Ilves. «Seetõttu peavad lastearstid oma tööd tegema erilise hoole ja tähelepanuga, et väiksed patsiendid ei saaks oma visiitidest negatiivset emotsiooni. Doktor Vare on just selline arst – kohusetundlik, motiveeritud ning mis peamine – lapsed ei pea kunagi tema ees tundma hirmu.»

Eesti Tervise Fondi juhataja dr. Eero Merilinnu sõnul on nad aasta arsti valinud koos rahva abiga juba 12 aastat ning igal korral on neid patsiente aina enam, kes oma lemmiktohtrit aasta arstina soovivad näha. Dr. Vare osutus valituks 259 esitatud kandidaadi hulgast, oma lemmikuid pakkus üle 700 patsiendi.

«Arstidele läheb tunnustus vägagi korda – nende tööga kaasneb suur vastutus ja emotsionaalne pinge, iga kordaminek ja hea sõna motiveerivad arste oma töös olema veel paremad. See, et  aasta arst on  pärit  Haapsalust, näitab minu  meelest ilmekalt, et  häid arste  on olemas üle terve Eesti,» rääkis Merilind.

Doktor Vare lõpetas Tartu Ülikooli 1991. aastal lastearstina, pärast mida asus tööle Läänemaa Haigla laste- ja sünnitusosakonda. Peale sünnitusosakonna sulgemist töötab dr. Vare siiani Läänemaa Haiglas laste-ja EMO arstina. Alates 2010. aastast konsulteerib ta lastearstina OÜ-s Peretohter.

Aasta Arsti valiti tänavu kaheteistkümnendat korda. Aasta Arsti 2013 žürii koosseisu kuulusid Evelin Ilves, Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa, rahvusvahelise tervisedenduse assotsiatsiooni asepresident doktor Anu Kasmel ja Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees doktor Eero Merilind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles