Teadlased: andke isudele järele

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased soovitavad isudele järele anda.
Teadlased soovitavad isudele järele anda. Foto: SCANPIX

Uuring näitab, et isu mingi kindla toidu järele koormab aju sellisel määral, et see ei suuda enam muudele ülesannetele keskenduda.

Melbourne’is asuva Flindersi ülikooli uurijate sõnul maalime me millegi järele vastupandamatut isu tundes oma vaimusilmas sellest konkreetse pildi, millega tegelemine takistab ajul muudele asjadele keskendumast, kirjutab Daily Mail.

Austraalia teadlaste eesmärgiks oli uurida, kuidas sellised tugevad magusaisud mõjutavad meie võimet muude asjadega tegeleda.

Selgus, et katsealused, kes pidid sooritama teste, samas kui nende lemmikšokolaad oli ümbrispaberist väljavõetuna nende käeulatuses, reageerisid aeglasemalt ja jätsid asju halvemini meelde kui need, keda testide ajal šokolaadiga ei ahvatletud.

Uurijad tõdesid ajakirjas Current Directions in Psychological Science, et kuigi isud ei mõjuta kognitiivseid võimeid kuigi palju, piisab praktikas juba väikesest langusest, et igapäevaste tegevuste efektiivsus väheneks.

Nad usuvad, et isudele mitte järele andes kasvad õnnetuste oht ja väheneb töö efektiivsus.

Kui lemmikmaiustus aga parasjagu kättesaadav pole, soovitavad nad maalida vaimusilmas pilte muudest asjadest, näiteks vikerkaarest, et aju sellega hõivata ja isu intensiivsust vähendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles