Tüsedus võib lühendada eluiga pea neli aastat

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüsedatel lühem eluiga.
Tüsedatel lühem eluiga. Foto: SCANPIX

Tüsedad Ameerika täiskasvanud surevad keskmiselt neli aastat varem kui nende normaalkaalulised kaaslased – suurima riskiga seisavad silmitsi just tüsedad keskealised.

Tüseduse epideemia kasvuga kaasnevad tohutud mõjud mitte ainuüksi krooniliste haiguste esinemisele, vaid ka inimeste eeldatavale elueale, vahendab ERRi teadusportaal.

Seega on ekspertide hinnangul aeg hakata tüsedusse suhtuma kui meditsiinilisse haigusesse, kuna sarnaselt krooniliste haigustega on ka tüsedus enneaegsete surmade põhjustajaks.

Ameerika teadlased tegid kindlaks, et tüsedus on seotud vähemalt 20 protsenti kõrgema surmariskiga erinevate põhjuste tagajärjel.

Tüsedad täiskasvanud surid keskeltläbi 3,7 aastat varem; südamehaiguste tagajärjel tekkinud surmajuhtumid esinesid tüsedate seas aga 1,7 aastat varem kui normaalkaalulistel täiskasvanutel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles