Kuraditosin lugejate küsimust läätsede kohta (1)

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et aru saada, mispidi lääts silma panna, tuleb see asetada sõrmele – lääts peab välja nägema nagu kausike, servad ülespidi.
Et aru saada, mispidi lääts silma panna, tuleb see asetada sõrmele – lääts peab välja nägema nagu kausike, servad ülespidi. Foto: Ants ­Liigus / Pärnu Postimees

Paljud eelistavad kontaktläätsi prillidele, sest need annavad suurema   tegevusvabaduse. Isegi veendunud prilliarmastajad on sunnitud vahel, näiteks trenni minnes, läätsed silma panema.
 

Kontaktläätsede valik on lai: müügil on nii üheks päevaks kui ka nädalaks või kuuks mõeldud läätsi, mis ööseks pannakse spetsiaalsesse konteinerisse. Kuid on ka läätsi, mida saab kanda ööpäev ringi. Igal juhul tuleb läätsede kandmisel kinni pidada teatud põhireeglitest.

Tarbija24 kutsus üles oma lugejaid esitama silmaarst Merle Piigile küsimusi kontaktläätsede kohta. Silmaarst andis lugejate küsimustele vastused.

1. Kui tihti peaks läätsekandja käima silmaarstil?

Silmaarsti või optometristi vastuvõtul võiks käia vähemalt korra aastas.

2. Mis juhtub, kui jätta läätsed ööseks silma?

Mõningaid läätsi, nagu näiteks Biofinity ja Acuvue Oasys, võibki jätta magamise ajaks silma ning hommikul ärgates ei anna need kuidagi tunda. Loomulikult oleneb see ka silmadest. Meie soovitame alati, kui võimalik, läätsed silmast ööseks eemaldada. Lihtsalt on hea teada, et kui pole võimalik läätsi ära võtta, siis midagi hullu ei juhtu.

Kui aga ööseks jäetakse silma läätsed, mis ei ole selleks mõeldud, võivad need hommikuks olla silma külge kleepunud, nii et neid on raske kätte saada. Seetõttu ka silmad ärrituvad, võib tekkida põletik. Sellisel juhul tuleks kindlasti kasutada niisutavaid silmatilku ning pärast seda proovida läätsi eemaldada.

3. Kas ööpäevaseks kandmiseks mõeldud läätsed on silmale ikka head? Kas neid läätsi tuleb ka kuidagi hooldada?

Üldiselt on ööpäevaseks kandmiseks mõeldud läätsed väga hea hapniku läbilaskvusega, kuid minu soovitus on siiski võimalusel needki läätsed ööseks silmast eemaldada ning konteinerisse hooldusvedelikku panna.

Kui on siiski soov ja vajadus kanda läätsi ööpäev läbi, siis soovitan nädalas teha ühe täiesti läätsevaba päeva ning selleks ajaks panna läätsed konteinerisse hooldusvedelikku puhastuma. Niimoodi toimides saavad silmad kindlasti piisavalt puhkust.

4. Kui kaua säilivad kontaktläätsed avamata pakendis?

Avamata pakendis säilivad läätsed väga pikalt, kuid iga toote juurde on eraldi kirjutatud, mis ajani need kõlbavad. Igal juhul on see pikk aeg, avamata pakendis säilivad läätsed mitu aastat.

5. Mis juhtub, kui läätsedega saunas käia? Kuidas käituda, kui silma satub kraanivett?

Saunas kuuma käes võib läätse struktuur kahjustuda ning läätse pind kuivada. Seetõttu võivad läätsed muutuda ka ebamugavaks ja silmale kahjulikuks.

Kui silma satub aga kraanivett, ei tuleks midagi ette võtta. Tavaliselt meil ikka aeg-ajalt läheb vett silma. Kraanivesi peaks meil olema puhas ning silma pisarad pesevad läätse ilusti ära. Ohtlikum on lahtiste veekogude vesi. Kui sarvkestal on mikrovigastusi, võib sellisel puhul haigestuda keratiiti.

Seega, ujudes pandagu prillid ette või veel parem on läätsi mitte kanda.

6. Miks silmaarstid ise läätsedele prille eelistavad?

Eelkõige on prille lihtsam ette panna ja ära võtta vastavalt töö iseloomule. Küll kasutavad ka paljud silmaarstid kontaktläätsi, aga seda on ju raske tähele panna.

7. Kuidas ma tean, et panen läätse ­õigetpidi silma? Mis juhtub, kui lääts läheb silma valepidi?

Midagi hullu sellest ei juhtu. Sellisel juhul tundub see lihtsalt silmas natukene ebamugav ning tuleks proovida seda teistpidi silma panna.

Kui panna lääts sõrme peale, peab see välja nägema nagu kausike, servad ülespidi. Kui on tagurpidi, on lääts nagu lame taldrik. Näiteks ColourVUE värvilised läätsed on aga ka teistpidi kausi kujuga – siis tulebki lähemalt vaadata ning kui silmas on ebamugav tunne, siis proovida teistpidi.

8. Mis võib ühepäevaste kontaktläätsede kandmisel põhjustada silmalihaste valulikkust? Pärast kontaktläätsede eemaldamist on silmade liigutamine veel mitu tundi kuni lausa terve päeva valus.

Kontaktläätsed ei tohiks silmalihaseid küll valulikuks teha, kuid parem oleks selle murega minna silmaarsti või optometristi vastuvõtule, kes saaks juba lähemalt vaadata, millest probleem võiks tingitud olla.

9. Miks lääts silmast väljavõtmisel katki läheb? Kuidas seda vältida?

Sellisel juhul on lääts suure tõenäosusega juba varem natukene kannatada saanud ja silmast äravõtmisel läheb täiesti katki. Enamasti saab lääts kannatada konteineri kaane vahele jäädes või kokkupuutel terava küünega.

10. Kas silikoonhüdrogeelläätsed on silmale paremad kui muust materjalist läätsed?

Silikoonhüdrogeelläätsed on tõesti parimast materjalist läätsed, mis praegu müügil on. Eelkõige seisneb nende eelis selles, et silikoonhüdrogeel võimaldab hapnikku paremini läbi läätse juhtida ning seetõttu on läätsed ka silmas mugavad.

11. Miks on kõvad läätsed (kasutusaeg aasta ja enam) silmale kahjulikumad?

Tänapäeval tehakse juba ka kõvasid läätsi väga heast materjalist, mistõttu need lasevad ka hapnikku hästi läbi ja on silmas mugavad.

12. Milliseid läätsi ise soovitate?

Üldiselt kehtib reegel, et mida lühemaks ajaks läätsed on mõeldud, seda silmasõbralikumad need on. Tõsi, tänapäeval on läätsematerjalid juba nii head, et ka kolmekuulised läätsed on väga silmasõbralikud ja mugavad, kui neid õigesti hooldada ja kasutada.

Seega soovitaksin mina kindlasti teha valiku ühepäevaste, ühekuuliste või kolmekuuliste läätsede seast.

13. Kas värvilised läätsed annavad efekti ka pruunisilmsetele?

Annavad ikka, kuid efekt sõltub läätsest, on spetsiaalseid läätsi tumedasilmsetele. Päris helesiniseks tumedat silma ei saa, aga siniseks küll.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles